joi, 16 mai, 2024

Marea Britanie ramane fara forta de munca! Exista un deficit in agricultura, iar romanii nu mai sunt interesati de locurile de munca

Distribuie:

Publicat:

Marea Britanie se confrunta cu un deficit ridicat pe piata muncii, in special in sectorul agriculturii. In mediul agricol, cel sezonier, britanicii se plang ca li se strica culturile pentru ca nu are cine sa le culeaga. Fermele din Marea Britanie nu mai sunt asaltate de muncitori sezonieri, iar agentiile de recrutare spun ca numarul de oameni pe care il cauta este imens. Uniunea Nationala a Fermierilor a raportat o scadere de 17% a numarului de lucratori sezonieri din Uniunea Europeana, acest lucru a facut ca multe culturi valoroase sa putrezeasca pe camp.  In fermele britanice, 99% dintre muncitorii sezonieri vin din Europa de Est, iar doua treimi  – din Romania si Bulgaria. O firma de lucratori din Kent cauta muncitori din Romania pentru 80 de ferme. In lunile urmatoare e nevoie de 4000 de persoane care sa culeaga capsune, zmeura, mere si pere, o cifra cu totul si cu totul imposibil de atins.

„Inainte aveam cozi in afara biroului nostru din Bucuresti. Zilnic veneau 30 pana la 40 de persoane. Acum, intr-o zi buna, doar cativa. Obisnuiam sa luam crema cremei. Acum, ne multumim cu ce gasim”, spune unul din directori, Estera Amesz. "O cauza majora a fost devalorizarea lirei sterline. O alta cauza este incertitudinea, oamenii nu stiu ce documente le sunt necesare", explica Amesz. Ea spune ca firma a fost nevoita sa-si extinda aria de cautare la cei care „au doua maini si doua picioare”, cu alte cuvinte, nu mai conteaza priceperea si indemanare. Nici limba engleza nu mai este un criteriu de selectie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img