sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Nivelul acidului uric la analize – Ce probleme de sănătate ar putea indica

Distribuie:

Publicat:

Un test simplu de sânge determină cât de mult acid uric este prezent în sângele pacientului. Acest test poate ajuta medicul să determine cât de bine produce și elimină acidul uric organismul unui pacient.

Ce este acidul uric?

Acidul uric este o substanță chimică produsă atunci când organismul nostru descompune alimentele care conțin compuși organici numite purine. Alimentele și băuturile cu un conținut mare de purine sunt: ficatul, anșoa, macroul, fasolea uscată, berea, vinul. Purinele sunt, de asemenea, create prin procesul natural de descompunere a celulelor în organism.

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, filtrat prin intermediul rinichilor și apoi eliminat în urină. Uneori, corpul produce prea mult acid uric (nivelul seric crescut al acidului uric se numește hiperuricemie) sau nu filtrează o cantitate suficientă din el, adică nu elimină o cantitate suficientă. Hiperuricemia este numele afecțiunii care apare atunci când ai prea mult acid uric în corp, potrivit doc.ro.

Cu ce este asociat un nivel mare de acid uric?

Nivelul crescut al acidului uric este asociat cu o boală numita gută sau artrită gutoasă. Guta este o formă de artrită care provoacă umflarea sau inflamarea articulațiilor, în special în picioare și în degetele mari de la picioare. O altă cauză a hiperuricemiei este o rată crescută a distrugerii celulelor, din cauza cancerului sau tratamentelor efectuate pentru a stopa evoluția cancerului. Acest lucru poate duce la o acumulare a acidului uric în corp.

De asemenea, este posibil ca o persoana să aibă prea puțin acid uric în sânge, lucru care este un simptom al unei boli hepatice sau renale. De asemenea, nivelul scăzut al acidului uric este un simptom al sindromului Fanconi. La persoanele cu această afecțiune, rinichii nu pot absorbi anumite substanțe nutritive în organism.

Sindromul Fanconi poate provoca lipsă de energie, deshidratare și probleme cu oasele. O persoană cu această afecțiune va avea niveluri scăzute de acid uric, deoarece o cantitate prea mare din această substanță trece din organism prin urină.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img