sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Noi alegeri locale la anul pentru primarii care au facut saltul in Parlament

Distribuie:

Publicat:

Romanii scosi din nou la vot, anul viitor. Dupa ce au rasuflat usurati duminica, dupa alegerile parlamentare, gandindu-se ca nu vor mai avea de mers la vot doi ani, in 2019, cand isi vor alege eurodeputatii si presedintele Romaniei, alegatorilor li se pregateste o surpriza.

La anul, sute de mii de romani vor fi nevoiti sa mearga din nou la vot, intrucat, localitatile in care traiesc vor ramane fara conducere. Concret, o parte dintre cei in  care oamenii si-au pus nadejdea si le-au acordat increderea ca vor face din urbea lor una prospera si i-au ales ca primari, au decis sa lase scaunul de edil, pentru un loc mai luxos in Casa Poporului. Astfel, primarii care au devenit in urma votului de duminica senatori si deputati vor renunta la post si vor decide ca 4 ani sa fie parlamentari.

Decizia acestora nu este deloc lipsita de sens. Cum functia de primar nu-ti ofera deloc imunitate in fata legii, si cum multi dintre edili au probleme cu legea, acestia vor sa isi asigure libertatea, cel putin 4 ani. Este cazul concret al edililor din Craiova, Lia Olguta Vasilescu, si a celui din Targu Jiu, Ioan Carciumaru, care, cel mai sigur, vor renunta la primarie si vor demisiona pentru a fi parlamentari.

Emanoil Savin, primarul etern al Busteniului se pare ca s-a plictist de aerul curat de munte si vrea sa isi petreaca urmatorii ani in Casa Poporului, el reusind sa devina senator PSD.

In cazul Olgutei Vasilescu lucrurile stau chiar mai bine. Aceasta are sanse mari sa ajunga chiar omul trei in Romania, intrucat liderul PSD Liviu Dragnea vrea sa o propuna la sefia Camerei Deputatilor.

”Multi primari au candidat la parlamentare, pentru a-si asigura imunitatea pentru 4 ani. Se stie ca procurorii sunt cu ochii in patru pe primari. Unii au ales sa merga in Parlament sa scape de probleme. Isi pun oameni la primarie, ii sustin si totul va fi bine. Vor fi tot ei primari, dar din umbra”, spun surse politice pentru Libertatea. Aceleasi surse mai spun ca vor schimba legea electorala in asa fel incat un ales local sa nu mai poata candida la un post de parlamentar, sau ca alegerile locale si parlamentare sa fie organizate in aceeasi zi in asa fel incat un candidat sa aiba o singura optiune.

Un parlamentar vrea sa-i taxeze pe edilii din noul Parlament

Decizia unor primari, abia alesi in vara, de a candida pentru un loc de deputat sau de senator la alegerile din 11 decembrie a starnit nemultumiri in actualul Parlament. Motivul? Organizarea alegerilor locale, drept pentru care parlamentarii se gandesc sa-i puna la plata pe primarii care vor sa fuga din orasele sau localitatile in care au fost alesi.

Unul dintre cei care le-a pus gand rau „dezertorilor” este deputatul independent Daniel Oajdea care ar vrea ca toti cei care lasa o primarie fara sef sa scoata bani din buzunar si sa plateasca alegerile pentru noul edil. „Nu mi se pare firesc si nici normal ca odata ce ai fost votat de cetateni, sa le intorci spatele si sa fugi de raspundere.

Cei care se gandesc sa lase primaria pentru un loc de senator sau deputat, vor trebui sa plateasca din buzunar costul alegerilor care se vor organiza in urma demisiei sale”, a declarat Oajdea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img