miercuri, 29 noiembrie, 2023

Pandemia a dus la reducerea cu 14% a numarului de ore lucrate in lume, echivalentul a 400 de milioane de locuri de munca

Distribuie:

Publicat:

Pandemia a dus la reducerea cu 14% a numărului de ore lucrate în lume, echivalentul a 400 de milioane de locuri de muncă, a anunțat marți Organizația Internațională a Muncii, citată de CNBC, potrivit MEDIAFAX.

Aceasta a însemnat o „creștere accentuată” a estimării inițiale, care anticipa o reducere a orelor de muncă cu 10,7%, sau a 305 milioane de locuri de muncă pierdute.

În această a cincea ediție a analizei „Covid-19 și lumea muncii”, OIM a spus că America este regiunea cea mai afectată, cu o scădere estimată de 18,3% a programului de lucru sau 70 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

În primul trimestru, OIM a calculat o scădere de 5,4% a orelor de muncă la nivel mondial, echivalent cu 155 de milioane de locuri de muncă, comparativ cu al patrulea trimestru al anului trecut.

OIM a spus că există mai mulți factori care au determinat această declin global, cum ar fi, programele de lucru reduse, șomaj tehnic, șomajul și lipsa de activitate.

Raportul OIM a prezentat, de asemenea, trei scenarii diferite pentru o redresarea pieței forței de muncă în a doua jumătate a anului.

Modelul de bază estimează o scădere de 4,9% a orelor de muncă sau 140 de milioane de locuri de muncă pierdute, comparativ cu trimestrul IV al anului 2019. Acest scenariu presupune o revenire a activității economice conform prognozelor existente, ridicarea restricțiilor, pe lângă o recuperare a consumului și a investițiilor.

Un scenariu pesimist vede o scădere de 11,9% a orelor de muncă sau 340 de milioane de locuri de muncă pierdute. Acest lucru se bazează pe faptul că există un al doilea val de coronavirus, care determină reintroducerea restricțiilor și o recuperare semnificativ mai lentă.

Modelul optimist estimează o scădere de 1,2% a orelor lucrat, sau 34 de milioane de locuri de muncă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img