sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Persoanele care sufera de rozacee sunt predispuse la Alzheimer

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii din Danemarca au descoperit ca persoanele diagnosticate cu rozacee au un risc mai mare de a suferi de dementa, in special de boala Alzheimer, comparativ cu cele care nu se confrunta cu aceasta afectiune cronica pe fond inflamator. Studiul care a demonstrat riscul mai ridicat de Alzheimer a fost realizat in Danemarca, iar oamenii de stiinta au evidentiat ca pacientii care au o varsta inaintata si care au fost diagnosticati cu rozacee ca urmare a unei spitalizari sunt cei mai expusi.

Echipa de cercetatori a initiat acest studiu pentru ca exista dovezi ca rozaceea este asociata cu un nivel mai ridicat al proteinelor care provoaca afectiuni neurologice, printre care Alzheimer si alte tipuri de dementa. Cercetarea a acoperit perioada 1997-2012 si au fost vizati 6 milioane de cetateni danezi cu varsta de peste 18 ani, dintre care 83.500 diagnosticati cu rozacee.

Evolutia participantilor la studiu a fost urmarita de-a lungul intregului interval mentionat, pana cand au parasit Danemarca sau pana cand au fost diagnosticati cu dementa. 99.000 de persoane au suferit de dementa, dintre care 29.000 s-au confruntat cu maladia Alzheimer. In momentul in care au analizat datele disponibile cercetatorii au observat ca persoanele care aveau rozacee aveau un risc de dementa cu 7% mai ridicat si cu 25% mai mare pentru boala Alzheimer. Rezultatele nu au fost identice pentru barbati si femei, remarcandu-se diferente semnificative. In cazul barbatilor care au rozacee riscul de Alzheimer este de 16%, dar pentru femeile care sufera de aceasta afectiune dermatologica riscul ajunge la 28%.
 
Cand analiza desfasurata a fost limitata strict la cazurile de rozacee care fusesera diagnosticate ca urmare a unei spitalizari oamenii de stiinta au constatat ca riscurile ajung pana la 42% pentru dementa si 92% pentru boala Alzheimer. „Am observat simptome problematice la nivel neurologic si neuropsihiatric. Pacientii diagnosticati cu rozacee de un dermatolog din cadrul unui spital sufera de obicei de forme mai grave de rozacee, iar severitatea acestei afectiuni este strans legata cu riscurile la nivelul creierului”, au declarat autorii studiului.
 
Principalele probleme care contribuie la agravarea rozaceei sunt:
– ignorarea aspectului pielii sau atribuirea lui factorilor de mediu sau stresului constant;
– diagnosticarea gresita a rozaceei drept eczema, acnee sau alte afectiuni dermatologice cu simptome similare.
 
„O sub-categorie de pacienti au simptome neurologice accentuate cum ar fi senzatia de arsura sau de intepaturi la nivelul pielii, migrene ori simptome neuropsihiatrice, evidentiindu-se astfel legatura dintre rozacee si afectiunile neurologice. Studiile precedente au aratat deja ca rozaceea accentueaza riscul manifestarii simptomelor bolii Parkinson, iar acum am identificat si conexiunea cu boala Alzheimer”, a declarat dr. Alexander Egeberg, autorul studiului, directorul sectiei de dermatologie-alergologie de la spitalul Herlev Gentofte.
 
Dr. Egeberg a evidentiat faptul ca persoanele care sufera de rozacee nu trebuie sa presupuna ca aceasta afectiune dermatologica va determina in mod inevitabil manifestarea bolii Alzheimer. 
 
„Exista mecanisme comune la nivel neurologic intre rozacee si Alzheimer, dar aceasta legatura nu inseamna ca o afectiune o cauzeaza pe cealalta. Medicii trebuie, insa, sa fie mai atenti la simptomele care indica deteriorarea functiilor cognitive in cazul pacientilor de varste inaintate care au rozacee. Este nevoie de studii suplimentare pentru a se putea stabili daca tratarea rozaceei va reduce si riscul de Alzheimer si dementa in general”, a explicat dr. Egeberg, potrivit eva.ro. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img