Planta de primavara care detoxifica organismul si curata sangele

0
72

Loboda, planta de primavara care detoxifica organismul si curata sangele, este cel mai adesea folosita la prepararea ciorbelor si salatelor. in compozitia plantei de gasesc vitamine (A, B2, C, K), minerale (potasiu, fosfor, fier, magneziu, siliciu, calciu), clorofila, betacaroteni, carotenoizi, acid oxalic, glucide, albumina, celuloza, substante proteice, grasimi. Loboda are actiune depurativa, remineralizanta, diuretica, emolienta, emetica, calmanta, vitaminizanta, antioxidanta. 

Datorita compozitiei si efectelor sale, consumul de loboda are urmatoarele beneficii: stimuleaza metabolismul, ajuta la scaderea in greutate; combate astenia, oboseala, epuizarea; combate anemia; detoxifica organismul; curata sangele; incetinste procesele de imbatranire; favorizeaza regenerarea celulara; trateaza gatul inflamat (in combinatie cu mierea de albine), tusea; amelioreaza acneea; adjuvant in tratarea astmului si alergiilor; adjuvant in tratarea chisturilor ovariene; amelioreaza simptomele gutei; favorizeaza cicatrizarea ranilor purulente (sub forma de cataplasma); recomandat a se introduce in alimentatia bebelusilor inca de la varsta de 10 luni; imbunatateste memoria; mentine sanatatea creierului; imbunatateste circulatia sangvina; previne formarea chegurilor de sange; reduce riscul de accident vascular; reduce riscul aparitiei cancerului; regleaza digestia; previne constipatia; previne aparitia hemoroizilor. 

Planta curata sangele iar datorita vitaminelor,mineralelor,fibrelor si a altor nutritienti,intareste sistemul imunitar. Loboda contine antioxidanti care reduc riscul aparitiei numeroaselor afectiuni,printre care se numara si cancerul. Totodata, planta trateaza unele afectiuni precum acneea,astmul,chisturile ovariene sau alergiile. De asemenea,imbunatateste circulatia sanguina si previne formarea de cheaguri de sange. Poti sa consumi loboda in salate sau in ciorbe. Loboda previne si combate astenia de primavara,actionand ca mineralizant si vitaminizant. Datorita pigmentilor si  a vitaminei C din compozitia sa,loboda ajuta organismulsa incetineasca procesele de imbatranire, facilitand regenerarea celulara. Loboda este utila si pentru tratarea tusei,a gatului inflamat si a gutei. Fierbe cateva frunze de loboda timp de 5 minute. Lasa la infuzat 15 minute dupa care strecoara amestecul. in sucul rezultat toarna putin otet,miere si un praf de sare. Bea de 3 ori pe zi dupa masa. Sub forma de cataplasma,planta ajuta la tratarea bubelor si a ranilor. intr-un vas cu apa se fierb cateva frunze de loboda,pana cand amestecul da in clocot. Lasi sa se raceasca. Cand loboda e calda se infasoara in tifon si se pune pe rana. Se tine 30 de minute. Consumul de loboda este contraindicat persoanelor care au litiaza renala. Pentru a beneficia de toate proprietatile lobodei, este recomandat a se consuma planta cruda, incorporata in salate sau sucuri.