marți, 30 aprilie, 2024

Presedintele Venezuelei a scost ARMATA in strada pentru miscora preturile la alimente

Distribuie:

Publicat:

Zeci de militari inarmati pana in dinti au fost scosi, ieri, in pietele din capitala statului Venezuela. Initiativa i-a apartinut presedintelui socialist al republicii si a avut ca scop combaterea ''razboiului economic'' declansat, potrivit guvernului, de opozitie. Razboiul economic inseamna, in viziunea oficialitatilor, cresterea nejustificata a preturilor produselor alimentare. Din ordinul presedintelui Nicolas Madura, guvernul a inceput in aceasta saptamana sa ocupe ''temporat'' 97 dintre pietele municipale. 

„Am descoperit indicii de specula, de acaparare si de alterare frauduloasa a preturilor”, a afirmat Aissami pentru televiziunea de stat VTV.

Tara petroliera, Venezuela a intrat intr-o severa criza economica si salariile localnicilor nu rezista in fata hiperinflatiei asteptate la 13.800% in 2018 de FMI si chiar la 200.000% – potrivit parlamentului controlat de opozitie. Aceasta interventie militara este "o perdea de fum", critica miercuri un vanzator de legume din piata Coche, unde numerosi comercianti isi inchisesera standurile, avertizati de sosirea militarilor.

„Avem nevoie ca ei sa faca ordine”, afirma insa la randul sau un client obisnuit al pietei.

Desfasurarea armatei in piete fusese anuntata de presedintele Maduro la putin timp dupa realegerea sa in 20 mai, in urma unui scrutin boicotat de opozitie si criticat vehement de comunitatea internationala. Preturile produselor alimentare de baza se calculeaza in prezent in milioane de bolivari si populatia nu reuseste sa mai urmareasca ritmul tarifelor aplicate, care cresc de mai multe ori pe saptamana. Nicolas Maduro atribuie aceasta hiperinflatie "razboiului economic" dus – potrivit lui – de opozitie pentru a-l inlatura de la putere. Potrivit expertilor, aceasta se datoreaza mai degraba emisiei excesive de moneda nationala pe piata pentru a acoperi deficitul bugetar, care constituie aproape 20% din PIB. Economistul Luis Vincente Leon vede in aceasta simptomul unui naufragiu al modelului interventionist al statului, care exercita un control strict al schimburilor si al preturilor, in timp ce saracia afecta 87% din populatie in 2017.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img