sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Prof. Mihai Cristea, primul primar al Huşului după comunism, a trecut la cele veşnice

Distribuie:

Publicat:

Respectatul profesor de biologie Mihai Cristea s-a născut pe data de 16 septembrie 1944 în localitatea Sălăgeni, un sat de pe malul Prutului, astăzi în comuna Grozeşti din judeţul Iaşi. În această localitate, prin Legea nr. 5/ 2000 a fost înfiinţată o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 5,81 hectare pentru protejarea ihtiofaunei apelor râului Prut.

După cursurile şcolii primare şi gimnaziale, Mihai Cristea, copilul cuminte şi studios, după cum îl descrie Maricica Axinte de 94 de ani de prin preajma locurilor sale natale, a luat examenul de admitere la celebrul Colegiu Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, pe vremea aceea cunoscut şi sub numele de Colegiul Internat din Iaşi. Această şcoală de prestigiu, nu numai a Iaşului, ci a întregii Românii a furnizat promoţii întregi de absolvenţi în diverse domenii care au făcut cunoscut renumele liceului în toată lumea: academicieni, profesori universitari, cercetători, doctori, ingineri, profesori, muzicieni, actori. Ultima medie pentru admiterea la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, în anul 2020, a fost de 9,55 la profilul de „matematică-informatică”. Având în vedere aceste precizări, să ne întoarcem în anii ’50 ai secolului trecut şi să ne imaginăm cam cât de studios trebuia să fie un copil de la țară, dintr-un stat de pe malul Prutului, ca să ajungă la Liceul Internat „Costachi Negruzzi”…

După finalizarea liceului, Mihai Cristea a urmat cursurile Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, după care a fost reprartizat profesor pe meleaguri huşene. A fost profesor de biologie la Şcoala nr. 1 din Huşi, actualmente „Mihail Sadoveanu”, unde a îndrumat cu pasiune generaţii de elevi spre domeniul ştiinţelor naturale.

„Am avut mulţi profesori extraordinari la Şcoala nr. 1 din Huşi, dar pe profesorul Mihai Cristea l-am respectat şi îndrăgit cel mai mult. Era un profesor sobru, care glumea rareori, apropiat de elevi, exigent, nu tolera şmecheria, aroganţa şi prostia. Jumătate din orele de biologie (botanică, zoologie, anatomia şi fiziologia omului) le desfăşura în laboratorul de ştiinţe naturale, foarte bine dotat cu truse de disecţie, microscoape, mulaje de tot felul, planşe, atlase de botanică, zoologie, anatomie. Domnul profesor Mihai Cristea punea multă pasiune în munca sa. Mulţi elevi au fost atraşi de Biologie. Am participat în fiecare an la Concursul Judeţean de Biologie „Emil Racoviţă”, la care am luat premiul I şi am obţinut o tabără în zona Neamţului. Am învățat atâta biologie cu domnul profesor Mihai Cristea că în liceu am luat note de 10 fără să trebuiască să deschid vreun manual”, a ţinut să precizeze Ciprian Iftimoaei, fost elev al profesorului Mihai Cristea şi fost prefect al judeţului Vaslui.

Evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 l-au propulsat pe profesorul Mihai Cristea în funcţia de primar al oraşului Huşi. Nu a zăbovit prea mult în funcţiile politice. Era un om exigent, corect şi nu era dispus la compromisuri. La un moment dat a fost atras de Mișcarea Ecologistă din România, existând o oarecare afinitate profesională față de politicile privind protecția mediului înconjurător. A plecat la cele veşnice pe data de 7 martie 2021, într-o discreţie prea mare, alături de familie, de câţiva apropiaţi, colegi de breaslă şi foşti elevi. Până acum, nimeni nu a pomenit despre acest profesor exemplar al Hușului.

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img