Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat slujba de binecuvantare a inceputului de an scolar pentru elevii claselor de pastorala si filologie de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfantul Ioan Gura de Aur” din Husi.
In cuvantul de indemn si de binecuvantare adresat cadrelor didactice si elevilor prezenti, Parintele Episcop Ignatie a vorbit despre menirea scolii teologice de a forma caractere:
„Scoala noastra are un specific aparte, noi trebuie sa punem un accent deosebit nu numai pe transmiterea de informatii cat, mai ales, pe formarea de caractere. Elevii de la seminar si filologie, in momentul in care isi iau zborul spre Universitate, ei deja trebuie sa fie oameni formati, oameni care sa aiba repere morale.
Traim intr-o lume care se afla in degringolada, o lume in care valorile sunt neglijate. Este foarte important ca, cel putin, scolile cu profil vocational, cu profil teologic, sa dea societatii oameni de caracter, oameni cu fibra morala.
Avem nevoie, in lumea de astazi, de caractere. Poti sa fii geniu din punct de vedere intelectual, daca nu esti om de caracter, nu te poti integra intr-un grup. Caracterul il defineste pe om!
Nu este foarte simplu sa formezi pe cineva! Sfantul Grigorie de Nazianz, care a iubit foarte mult scoala, spunea ca arta artelor este sa il formezi pe om”.
Totodata, pornind de la indemnul Sfantului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei, Ierarhul Husilor i-a indemnat pe elevi sa isi asume, cu toata responsabilitatea, formarea spirituala si intelectuala:
„Sfantul Pavel ii da un indemn tanarului Timotei: sa fie „veghetor in toate”, adica sa aiba o stare de trezvie, o stare de acuitate, de perspicacitate in absolut toate lucrurile.
O caracteristica a varstei tanarului este agerimea mintii, el trebuie sa isi asume aceasta stare de veghe fata de propria lui viata, fata de propria lui formare spirituala si intelectuala.
Dascalii au responsabilitatea morala sa ii faca pe tinerii din fata lor sa aiba aceasta stare de trezvie in fata oricarui pericol care poate sa pericliteze traiectul lor intelectual”.
Un elev seminarist trebuie sa fie o „veste buna” pentru tinerii de varsta sa:
„Sfantul Apostol Pavel il indeamna pe Timotei sa faca lucru de evanghelist. Termenul grecesc „Evanghelie” inseamna, in limba romana, buna vestire. Ceea ce face orice elev, prin faptul ca invata, ca este ascultator de parinti si de profesori, este permanent o veste buna.
Prin atitudine, prin comportament, prin interactiunile cu tinerii de aceeasi varsta, el trebuie sa fie intotdeauna o veste buna. Nu este usor! Dar trebuie sa va asumati aceasta responsabilitate”!
Ultimul indemn al Sfantului Pavel, adresat ucenicului Timotei, este „fa-ti slujba ta deplin!”:
„Este un indemn valabil in toate zonele vietii noastre sociale. Indatoririle pe care le avem trebuie sa le facem deplin, nu cu jumatati de masura.
Sunteti chemati sa invatati cu toata responsabilitatea. Sa nu ii credeti pe cei care spun ca daca invatati nu aveti parte de un viitor care sa va ajute sa va realizati.
Cititi cat mai mult! Nu pierdeti vremea. Indragostiti-va de scoala, de invatatura”!
La final, Ierarhul Husilor a multumit autoritatilor prezente, domnului deputat Aurel Caciula si domnului primar Ioan Ciupilan, precum si cadrelor didactice si elevilor de la cele doua specializari ale Semniarului Teologic din Husi.