joi, 16 mai, 2024

Sectoarele cu cele mai ridicate salarii din România: Vezi cine se situează pe primele locuri!

Distribuie:

Publicat:

Domeniul comerțului, atât cu ridicata, cât și cu amănuntul, rămâne unul dintre sectoarele în care remunerațiile sunt semnificative. Cu toate acestea, în România, sectorul cu cel mai înalt potențial salarial rămâne domeniul intermedierilor financiare și asigurărilor.

Angajații cu poziții de conducere în sectorul comerțului se bucură de cele mai avantajoase salarii. Aici, contractele de muncă includ frecvent remunerații care se numără printre cele mai ridicate din țară. În acest sector, există angajați care câștigă salarii lunare cuprinse între 105.300 și 111.150 lei net, iar unii depășesc chiar suma de 20.000 de euro.

Cu toate acestea, cel mai mare nivel salarial din România este înregistrat în industria intermedierilor financiare și asigurărilor, apropiindu-se de 24.000 de euro.

Cele mai bine plătite sectoare de activitate din economia locală sunt finanțele/asigurările, comerțul și tehnologia informației, conform statisticilor furnizate de Inspecția Muncii.

Specialiștii care caută locuri de muncă în București sau în marile orașe ale țării în aceste sectoare pot negocia cele mai bune salarii din țară.

Pe poziția a patra în ierarhia salariilor generoase se află angajații din sfera transporturilor și depozitării. În acest sector, managerii și directorii au oportunitatea de a câștiga remunerații impresionante, înregistrând sume brute între 180.000 și 190.000 de lei.

Locul al cincilea este ocupat de specialiștii activităților profesionale științifice și tehnice. De asemenea, în acest domeniu, există un contract de muncă înregistrat la Inspecția Muncii cu o retribuție netă situată între 105.000 și 111.000 de lei.

Când vine vorba de remunerații semnificative, salariile de 20.000 de euro sunt considerate vârfuri salariale în România. Este demn de menționat că acestea nu sunt limitate doar la expați, ci și angajații autohtoni pot atinge astfel de niveluri de performanță. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, salariile atractive provin din companii cu orientare internațională, cu mai puține exemple în rândul companiilor românești.

Dacă ești un specialist foarte bun, cu performanțe deosebite, nu trebuie să mai cauți locuri de muncă în Germania sau locuri de muncă în Olanda. Poți găsi un salariu competitiv și beneficii mari și la companiile care activează în România.

Un salariu generos include de obicei bonusuri de performanță, acțiuni în cadrul companiei, procente din câștiguri, abonamente complete de sănătate sau prime de vacanță aproape cât jumătate din salariu.

La polul opus, trebuie să menționăm că peste o treime dintre angajații cu normă întreagă câștigă doar salariul minim pe economie. Iar comerțul și industria prelucrătoare înregistrează cele mai multe contracte cu salarii minime pe economie. La diferență mică, dar ușor mai mari, sunt salariile din industria textilă și cele din horeca. Angajații din hoteluri, restaurante și terase sunt modest plătiți și în virtutea tradiției conform căreia ei pot beneficia de renumitul bacșiș devenit aproape obligatoriu în acest sector.

Județe cu salarii de top

Salariul mediu în România oscilează în jurul valorii de 850 de euro, dar diferă mult de la un județ la altul. Potrivit INS, salariul mediu brut pe economie în luna mai 2023 a fost de 7.229 lei şi cel net de 4.543 lei, iar salarii cu adevărat bune se primesc doar în București, Cluj, Timișoara și Sibiu.

Alte județe unde salariul mediu depășește suma de 4.000 de lei sunt Iași, Mureș, Prahova, Groj sau Brașov. La polul opus, județele cu cele mai mici salarii rămân Teleorman, Vrancea, Caraș Severin și Vâlcea, unde salariul mediu oscilează în jurul valorii de 3.000 – 3.300 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img