sâmbătă, 4 mai, 2024

Sfaturi de la neonatologi pentru ingrijirea sugarului

Distribuie:

Publicat:

Nu este deloc simplu sa fii mamica, mai ales daca esti la primul copil si nu ai mai intalnit o astfel de experienta. Ingrijirea babalusului este foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa. Din acest motiv specialistii vin in ajutorul tinerelor mamici cu cateva sfaturi. 

Este indicat ca baia generala sa se efectueze intre orele 20:00-21:00, inainte de ultima sau penultima masa de seara. Timpul afectat baii, masajului si apoi mesei nu trebuie sa depaseasca o ora. in timpul baii, temperatura camerei nu va depasi 22-24 grade Celsius, iar temperatura apei va fi de 37 de grade, putand fi masurata cu un termometru. in lipsa acestuia, temperatura apei poate fi incercata prin intermediul fetei anterioare a antebratului.

Inainte de inceperea baii generale se vor pregati toate cele necesare efectuarii ei, precum si lenjeria curata cu care sugarul va fi imbracat dupa baie. Articolele necesare pentru baie sunt: cadita bine spalata, manusa de bumbac pentru spalat, termometrul de baie, sapunul special pentru sugari, vata sau pansamente sterile pentru toaleta ochilor, peria de par si pieptenele, foarfecele pentru taiat unghiile, un tub cu crema pentru piele, prosopul de baie, lenjeria curata cu care va fi imbracat.

Dupa sapunire se trece la limpezirea sugarului, care se face in aceeasi ordine cu sapunitul. Dupa limpezire, sugarul va fi asezat pe cearsaful de baie, pentru a fi uscat prin tamponare, dupa care va fi imbracat. Capul se va lasa descoperit, pentru a se putea efectua toaleta fetei, care se face cu infuzie de musetel.

Se incepe cu toaleta ochilor, folosindu-se pentru fiecare ochi un tampon separat, imbibat in infuzia de musetel. Miscarea tamponului se face dinspre unghiul extern catre cel intern. Urmeaza apoi curatirea nasului si urechilor, cu ajutorul unor tampoane de vata bine rasucite, sub forma de sul. Apoi, se curata pavilioanele urechilor si fata. Uscarea se va face tot prin tamponare.

Durata baii, la sugarul mic, nu trebuie sa depaseasca 5-6 minute. Dupa varsta de 8-10 luni, cand sugarul sta bine in sezut, baia se poate efectua in pozitie sezanda. Dupa efectuarea baii vor fi taiate unghiile, iar parul va fi pieptanat si periat. La aceasta varsta este contraindicata spalarea gurii. Dupa baie se va servi pranzul de seara. Este foarte bine ca mamei sa-i intre in obisnuinta spalarea frecventa a mainilor sugarului, atat cu scop igienic, cat si educativ. Toate schimburile murdare ale sugarului vor fi spalate prin fierbere si apoi calcate. Igiena hainelor, lenjeriei de corp si de pat trebuie respectata cu multa rigurozitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img