sâmbătă, 27 aprilie, 2024

SONDAJ CURS Cota lui Iohannis a explodat după anunțul candidaturii. Tăriceanu stagnează, Cioloș urcă fulminant. Dragnea s-a prăbușit

Distribuie:

Publicat:

Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS  (iunie 2018)  vine cu modificări importante și radicale. Clasamentul se păstrează în linii generale același, față de precendentul studiu din aprilie 2018, dar cu cifre radical schimbate în dreptul unor lideri politici importanți.

Numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile ar fi duminica viitoare a ajuns la 72% din repondenți (cu 11% mai mult față de precedentul studiu) ceea ce înseamnă că evenimentele recente au influențat substanțial opțiunile de vot.

După anunțul oficial al candidaturii pentru un al II-lea mandat de președinte al României, cota președintelui Klaus Iohannis a explodat. El a ajuns la 43% față de 39% în studiul din luna aprilie.

El este urmat la foarte mare distanță de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 22%. De remarcat că președintele Senatului României stagnează în opțiunile de vot, dar cu un scor aproape triplu față de propriul partid (vezi AICI) – ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opțiunea electoratului pur și simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, trebuie menționat faptul că este vorba de omul care poate deveni președintele interimar al României, în cazul în care Coaliția PSD-ALDE-UDMR-Minorități Naționale ar decide suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis în scandalul revocării procurorului-șef al DNA.

În plin scandal privind suspendarea președintelui, Tăriceanu își deleagă atribuțiile. Cine preia interimar conducerea Senatului

În cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, se înregistrează o adevărată prăbușire în opțiunile alegătorilordupă cea de-a doua condamnare, în Dosarul angajărilor ilegale de la CJ Teleorman. Acesta a ajuns la cota 12% – față de 22% în studiul din aprilie (vezi AICI) și deci la jumătate față de aliatul său, Călin Popescu Tăriceanu, dar în condițiile în care PSD continuă să domine scena politică cu 37% . Practic, Liviu Dragnea are de mai mult de 3 ori mai puțin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.

Concluzionând, Tăriceanu are de trei ori mai mult decât ALDE, iar Dragnea de trei ori mai puțin decât PSD.

Totodată, este de remarcat și ascensiunea interesantă a lui Dacian Cioloș. Fostul premier tehnocrat, acum șef al partidului Mișcarea România Împreună (MRÎ) a crescut de la 4% în aprilie la 10% în iunie – mai mult decât dublu față de aprilie și de două ori mai mult decât propriul partid.

Șefii PMP și al UDMR, Eugen Tomac și Kelemen Hunor și-au păstrat intențiile de vot anterioare, dar sub intenția de vot a partidelor pe care le conduc.

 

VEZI AICI OPȚIUNEA ÎN CAZUL PARTIDELOR POLITICE

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 23 iunie – 1 iulie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% în la un nivel de încredere de 95%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img