vineri, 17 mai, 2024

Supa de mere cu telina, un adevarat remediu pentru diverse afectiuni

Distribuie:

Publicat:

Supa de mere cu telina este un adevarat remediu pentru diverse afectiuni. Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care poate fi inclusa in alimentatia de zi cu zi, fara a-ti pune in pericol silueta. In plus, datorita continutului mare de fibre, telina este alimentul ideal pentru persoanele care vor sa slabeasca. Specialistii sustin ca telina este un carbohidrat bun, intrucat nu contine zahar alb sau alte chimicale si are un continut nutritional ridicat, spre deosebire de nivelul sau de carbohidrati. 

Telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele "ftalide", substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzeaza la randul lor cresterea presiunii arteriale, prin constrictia vaselor sangvine. O alta proprietate a telinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sange, cu pana la 20%, potrivit studiilor clinice. Asadar, este indicat sa se includa telina in dieta de zi cu zi, sub forma de salate, ca adaos la mancaruri si ca suc (preparat din frunze de telina). Sucul (50 ml) se bea timp de 56 de zile, in fiecare dimineata.

Ingrediente: 4 linguri cu ulei de masline, 2 cepe tocate, 1 tulpina de telina, tocata in bucati mari, 1 radacina de telina tocata, 4 mere decojite si taiate in sferturi, cimbru proaspat dupa gust, 2 litri de supa de pui sau de legume, 200 ml smantana, cateva frunze de salvie, alune de padure prajite sau hrean proaspat ras (pentru servire), sare, piper.

Mod de preparare: incingeti jumatate din cantitatea de ulei intr-o oala mare. Adaugati ceapa si frunzele de telina si caliti la foc mediu timp de zece minute, pana se inmoaie. Adaugati radacina tocata de telina, merele si frunzele de cimbru si sotati timp de trei-patru minute. Turnati supa de legume sau de pui, condimentati cu sare si piper, dupa gust, si fierbeti la foc mic 30 de minute pana se inmoaie radacina de telina. Luati oala de pe foc si amestecati cu un blender manual pana la omogenizare. Adaugati smantana. Încalziti restul de ulei intr-o tigaie si caliti salvia pana devine crocanta. Turnati supa in boluri adanci, apoi turnati putina smantana. Pentru servire, stropiti cu putin ulei de masline si presarati cu frunze crocante de salvie, alunele de padure sau hreanul proaspat dat prin razatoare. S.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img