sâmbătă, 4 mai, 2024

Uite așa se păstrează proaspăt mărarul – Nu mai e nevoie de îngheț și rămâne proaspăt câteva luni la rând

Distribuie:

Publicat:

Cumparasem mai mult marar si ma gandeam sa-l inghet, dar vanzatoarea mi-a spus un truc cum sa-l pastrez proaspat cateva luni. Bunica ei facea la fel. Reteta este foarte simpla. Mararul se spala si se usuca. Trebuie sa fie uscat bine. Borcanele trebuie sa fie, de asemenea, uscate.

Indepartati tulpinile mai groase si puneti mararul in borcane, pe care le pastrati in frigider. Iata si trucul. Am pastrat borcanul 2 luni si cand am scos borcanul, mararul era la fel de proaspat ca in prima zi.

Beneficiile mărarului pentru sănătate

Mararul creste pofta de mancare, accelereaza metabolismul si regleaza activitatea sistemului digestiv. Este folositor in caz de insomnie, meteorism, hipertonie, gastrita acida, cistita si alte afectiuni ale rinichilor, amelioreaza durerile de cap si in general actioneaza benefic asupra activitatii inimii.

Mai mult ca atat, mararul are proprietati puternic diuretice si de eliminare a bilei, se utilizeaza in alimentatia copiilor in caz de obezitate si afectiuni ale ficatului, vezicii biliare, precum si in calitate de stimulator al lactatiei pentru mamele care alapteaza.

Infuzia proaspata de marar se intrebuinteaza pentru micsorarea tensiunii arteriale, relaxarea intestinului si ameliorarea starilor de anxietate.

Ceaiul de marar ajuta la digestie si este indicat in caz de tuse puternica.

Mararul este, de asemenea, indicat pentru uz cosmetic: infuzia de marar, utilizata sub forma de lotiune, inlatura roseata si iritatiile din jurul ochilor.

Stiati, de exemplu, ca este recomandat sa asociati mararul cu morcovii si cu varza? Explicatia data de horticultori este una simpla: mararul induce in eroare musca morcovului, un daunator care isi depune ouale pe radacina legumei pe care noi o consumam. Acelasi efect il are si asupra insectelor care ne dau productia de varza peste cap.

Asa cum sosul de rosii merge de minune in combinatie cu cateva frunze de busuioc, la fel si cele doua plante cultivate una langa alta (poza de deschidere) coabiteaza ca la carte, cu planta aromatica tinand departe daunatorii de patlagele.

Dar stiati ca arpagicul, ceapa sau usturoiul merg mana in mana cu trandafirii? O combinatie de mirosuri oarecum neobisnuita, dar aici sta si explicatia. Aceste arome puternice tin departe de trandafiri puricii de plante pentru o explozie florala plina de savoare in gradina voastra.

Ramanem tot la capitolul arome puternice pentru care apelam, de data aceasta la menta. In timp ce va procurati direct de la sursa cateva frunze pentru o limonada racoroasa vara, menta tine departe moliile, puricii de plante si alte insecte daunatoare de rosiile si de varza din gradina.

O alta combinatie este oregano cu fasolea sau brocoli. Nu numai ca iarna plina de arome iarasi pacaleste intrusii, dar se spune ca transfera un pic din aroma sa si pastailor de fasole.

Specialistii spun ca e bine sa tineti salvia departe de rasadurile de castraveti. Atat insa, pentru ca salvia face casa buna cu rozmarinul, varza si morcovii, potentandu-si reciproc aromele sau, dupa caz, protejand de oaspetii nepoftiti, printre care si melcii.

Nu in ultimul rand, cultivati cimbru in apropierea rosiilor. Florile ierbii aromatice atrag albinele care favorizeaza si polenizarea plantei vecine si, implicit, o mai buna dezvoltare a acesteia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img