vineri, 19 aprilie, 2024

Un kilogram de urzici e mai scump decât un kilogram de pui! În piețe au apărut loboda, ștevia și spanacul

Distribuie:

Publicat:

 

Cumpărătorii obișnuiți de pe piețele din România au fost surprinși de recentele creșteri de prețuri ale produselor proaspete. De exemplu, urzicile au devenit mai scumpe decât carnea de pui, o tendință neașteptată pentru mulți. Alte verdețuri precum loboda, leurda, spanacul și alte legume de primăvară au cunoscut și ele o creștere semnificativă a prețurilor în ultima perioadă.

Prețurile urzicilor variază în funcție de piață, dar în general, o pungă de urzici generoasă costă în jur de 10 lei în majoritatea piețelor din Capitală. Astfel, pentru a cumpăra un kilogram de urzici, clienții trebuie să fie pregătiți să cheltuie aproximativ 50 de lei, o sumă considerabilă mai mare decât cea necesară pentru un kilogram de carne de pui.

Creșterea prețurilor la verdețuri, atât cele autohtone cât și cele importate, a afectat bugetele gospodăriilor. Legumele românești sunt așteptate să se scumpească cu aproximativ 20% în acest an, reflectând presiunea crescândă asupra pieței.

Pe lângă urzici, alte verdețuri precum loboda sunt vândute la prețuri ridicate, ajungând până la 10 lei pe legătură. Salata verde, spanacul și alte legume comune au devenit și ele mai costisitoare, cu prețuri care variază între 2 și 8 lei pe kilogram sau legătură.

Prețurile la verdețurile importate s-au dublat în unele cazuri, cu impact direct asupra opțiunilor de cumpărare ale consumatorilor. Acest trend al creșterii prețurilor este alimentat de factori precum schimbările climatice, costurile crescânde ale producției agricole și fluctuațiile valutare.

În ciuda unei creșteri semnificative a producției locale de verdețuri, prețurile nu au scăzut, ceea ce afectează în continuare accesibilitatea acestor produse pentru mulți consumatori. Această situație a determinat mulți oameni să își revizuiască obiceiurile alimentare sau să caute alternative mai economice pentru a face față acestor costuri mai ridicate.

Analiza economică arată că această creștere rapidă a prețurilor la verdețuri este rezultatul mai multor factori interconectați, iar soluțiile durabile sunt esențiale pentru a proteja atât producătorii locali, cât și consumatorii. Astfel, situația în care un kilogram de urzici este mai scump decât un kilogram de pui a devenit o realitate surprinzătoare pentru mulți români.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img