duminică, 28 aprilie, 2024

Un semn al depresiei pe care multe persoane il ignora

Distribuie:

Publicat:

Sunt o multime de simptome ale depresiei care trec, de obicei, neobservate. In multe cazuri dam gres cand vinde vorba de recunoasterea semnalelor de alarma care apar in propria noastra viata si avem nevoie ca un prieten sau un membru al familiei sa ne atraga atentia asupra acestor schimbari.

Pierderea in greutatescaderea apetitului atat alimentar, cat si sexual, pierderea concentrarii si incapacitatea de a ne bucura de experientele traite, sunt unele dintre cele mai cunoscute simptome ale depresiei. 

Totusi, exista un semn al acestei afectiuni caruia nu i s-a acordat suficienta atentie. Este vorba despre tendinta persoanelor depresive de a-si proiecta perspectiva tulbure asupra trecutului, mai degraba decat a glorifica amintirile din trecut, asa cum fac, de obicei, ceilalti oameni. 

O cercetare recenta a oamenilor de stiinta de la Heinrich Heine Universität Düsseldorf si University of Portsmouth a avut in vedere testarea a peste 100 de studenti cu depresii usoare pana la acute. Ei au fost rugati sa-si imagineze ca se afla in diferite situatii, unele cu final pozitiv, altele dimpotriva, in timp ce oamenii de stiinta au masurat inclinatia lor spre a negativiza totul. 

Astfel, ei au observat ca depresia mai severa era intalnita in cazul celor care aveau tendinta de a da o tenta negativa trecutului. „Depresia nu este asociata numai gandirii negative in ceea ce priveste lumea prezenta si viitorare, ci, stim acum, ca este asociata si cu negativizarea trecutului”, a explicat profesorul Hartmut Blank, de la University of Portsmouth. 

Acest tip de perspectiva il face pe pacientul depresiv sa se incarce cu si mai mult negativism, facand situatia si mai grava. Oamenii depresivi aflati in aceasta situatie vad urmarile negative ale unui eveniment ca fiind previzibile, insa inevitabile, o combinatie toxica ce conduce la aparitia senzatiei de lipsa de putere si control asupra vietii. 

Cu totii ne simtim neputinciosi si regretam anumite situatii uneori, insa acest lucru este menit sa ne ajute sa crestem si sa ne dezvoltam capacitatea de a lua decizii mai bune, nu sa ne adanceasca intr-o stare care ne face rau. 

In cazul pacientilor care manifesta acest tip de comportament, este nevoie de interventia prietenilor si persoanelor apropiate, care sa le ofere sustinerea si intelegerea si sa ii ajute sa treaca peste momentele dificile si sa inteleaga ca nu totul este pierdut. Bineinteles, ajutorul medicilor se impune in toate cazurile. 

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img