joi, 16 mai, 2024

VASLUI: 42 la suta din unitatile de invatamant incep anul scolar fara autorizatie sanitara

Distribuie:

Publicat:

Peste trei sute de unităţi de învăţământ din Vaslui, ceea ce reprezintă 42 la suta din numărul total al şcolilor şi grădiniţelor din judeţ, vor începe anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Multe dintre unităţi sunt vechi şi insalubre, unele în stare avansată de degradare. În același timp, un sfert dintre copii nu ajung la şcoală. Cum se complac părinţii în sărăcie!

Cu doar o săptămâna înainte de începerea şcolii, foarte mulţi copii nu ştiu dacă părinţii îi vor lasă sau nu să înveţe. Ai lor nu au bani să le cumpere rechizite şi ghiozdan, dar nici nu fac nimic că să iasă din sărăcie.
Cât mai costă prima zi de școala a copiilor. “Mă omoară, sunt nişte scoruri!”

Din aceasta cauza am ajuns in situatia in care un sfert din populatia scolara nu este cuprinsa in nicio forma de invatamant, potrivit statisticilor oficiale. Adevarul este ca nici autoritatile nu se implica in rezolvarea acestor cazuri si nu au programe eficiente de combaterea abandonului.

Un barbat din Miclești are doua fete de 8 si 9 ani. Ca sa poata sa le trimita la scoala, sotia lui a plecat la munca in Italia, iar el si-a luat doua slujbe.

Ziua lucreaza in constructii, iar seara este paznic la Regia de apa. Cu banii munciti din greu le-a luat copilelor rechizite si ghiozdane.

IULIAN -PARINTE: “Prin munca se poate rezolva. Si copiii au tot ce le trebuie, hainute, mancare, absolut tot.”
Intr-o alta familie baiatul nu are acces la educatie, iar surorile lui au ajuns sa invete abia dupa ce unor maici catolice li s-a facut mila de ele. Tatal nu s-a ingrijit sa le cumpere nici macar un caiet.

Un parinte are nevoie de cel putin 200 de lei pentru fiecare copil. Un ghiozdan costa 50 de lei, iar cel mai ieftin caiet 2 lei 50. Creioanele si pixurile sunt in jur de 20 de lei, iar uniforma si o pereche de pantofi macar o suta.

In Romania principala cauza a abandonului scolar ramane saracia. Desi nu este o noutate autoritatile nu s-au straduit sa combata fenomenul, iar la nivelul micilor comunitati cei mai multi primari nu fac nimic ca sa ajute familiile nevoiase. Din pacate, nici dascalii nu se implica atunci cand elevii nu pot merge la cursuri pentru ca nu au carti si caiete. Oficial, copiii care abandoneaza scoala isi pot pierde alocatia, iar parintii care ii impiedica sa mearga la cursuri risca inchisoarea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img