luni, 29 aprilie, 2024

VESTE SOC despre PENSII. Ce va face PSD

Distribuie:

Publicat:

In program economic al PSD este prevazuta eliminarea, de la 1 ianuarie 2017, a contributiei la asigurari de sanatate, retinute in prezent pensionarilor cu venituri mai mari decat valoarea punctului de pensie. Doua milioane de pensionari nu vor mai plati contributia la sanatate, daca PSD isi onoreaza promisiunea facuta in campanie. Pentru ei, ca si pentru alte 2,97 milioane de romani, statul va plati contributia la sanatate, cel mai probabil din banii contribuabililor. In 2016, pensionarii au virat 966 milioane de lei la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

In anul 2016, pensionarii au contribuit cu circa 965,98 milioane lei la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate, gestionat de CNAS.

Daca PSD va elimina retinerea contributiei la sanatate (CASS) de la pensionarii cu venituri care depasesc 872 lei, asa cum a promis in campanie, statul va fi obligat sa vireze intr-un an la bugetul CNAS suma de 965,98 milioane lei.

In prezent, li se retine CASS doar pensionarilor cu venituri din pensie care depasesc 872 lei. Baza de calcul a contributiei de sanatate pentru pensionari e 5,5% din partea de venit care depaseste 872 de lei (suma reprezinta valoarea punctului de pensie, rotunjit in sus la un leu).

Restul pensionarilor sunt si in prezent asigurati la sanatate, cu plata contributiei de la bugetul de stat.

Efectele eliminarii platii CASS de catre pensionari:

Creste povara suportata de asiguratii care contribuie efectiv la sanatate. Daca PSD isi onoreaza promisiunea facuta pensionarilor, 6,67 milioane de romani vor plati contributia la sanatate pentru “a tine in spate” 17,24 de milioane de asigurati la sanatate. La inceputul acestui an, 8,67 milioane de romani plateau contributia la sanatate pentru cei 17,24 de milioane de asigurati la sanatate.

Creste numarul asiguratilor care nu platesc deloc CASS: 10,57 milioane de romani vor fi asigurati la sanatate, fara sa contribuie, fata de 8,57 milioane – in prezent.

Statul va vira la bugetul Fondului de Sanatate, cel mai probabil din banii contribuabililor, suma de 965,98 milioane lei pe care o plateau pensionarii anual la buget.

Unde se duc banii pe care-i platim la Sanatate

Contributia la sanatate e virata la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS), din care e finantat in masura covarsitoare sistemul sanitar. Cei mai multi bani din sistemul sanitar sunt la CNAS, in acest Fond. Bugetul Fondului in 2016 e de peste 26 de miliarde lei.  Din bugetul propriu, Ministerul Sanatatii finanteaza si deruleaza 15 programe nationale de sanatate publica si asigura salariile din sistem, dar nu si veniturile cabinetelor medicilor de familie.

Pensionarii sunt cei mai mari consumatori de servicii medicale din tara noastra.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img