sâmbătă, 4 mai, 2024

Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de bază la 5,25%

Distribuie:

Publicat:

Banca Centrală a Poloniei a majorat rata dobânzii mai puţin decât estimau economiştii, în pofida accelerării inflaţiei, un semn că s-ar putea apropia de final înăsprirea politicii monetare, transmite Bloomberg.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,25%. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din noiembrie 2008 şi a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni.

Economiştii se aşteptau la o creştere cu 100 de puncte de bază a dobânzii, după ce săptămâna trecută Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia, o decizie care va majora probabil şi mai mult preţul energiei, potrivit Agerpres.ro.

În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

O campanie agresivă de majorare a dobânzilor nu a reuşit până acum să încetinească accelerarea inflaţiei, dar a început să pună presiune pe unii consumatori. Luna trecută, Guvernul a prezentat un plan de ajutor pentru cei care au credite ipotecare.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img