luni, 29 aprilie, 2024

BOMBA! Care sunt nemultumirile romanilor, la 10 de ani de aderarea la Uniunea Europeana

Distribuie:

Publicat:

Romanii considera ca gasirea unor locuri de munca in state membre si scaderea puterii de cumparare sunt principalele avantaje si dezavantaje ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE), in urma cu 10 ani, potrivit unui sondaj de opinie realizat in luna noiembrie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Sondajul de opinie a fost realizat si in Bulgaria, cu ocazia implinirii a unui deceniu de apartenenta la UE.

„Este un sondaj de opinie pe care l-am reealizat impreuna cu reprezentatia din Bulgaria, pentru ca cele doua tari au imploinit la 1 ianuarie 2017 10 ani de cand sunt state membre ale Uniunii Europene si am vrut sa vedem cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari”, a spus Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc luni, la sediul institutiei.

Angela Cristea a mentionat trei mesaje cheie ale acestor rezultate, primul dintre acestea fiind ca romanii devin cetateni europeni activi.

„Romanii devin cetateni europeni activi si sunt de parere ca opinia lor incepe sa fie auzita la Bruxelles. In al doilea rand, daca ne uitam la dezbaterea cea mai fierbinte de pe agenda UE, cea privind viitoarea arhitectura a UE cu 27 de state membre, vedem o aliniere perfecta a dorintelor romanilor cu cele ale Comisiei Europene, asa cum au fost exprimate de prsedintele Juncker in luna septembrie, respectiv o preferinta clara pentru scenarul 6 privind viitorul UE, «unitate pentru toti»”, a mai spus sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

„Daca ne gandim la programul de lucru pe urmatorii 2 ani al Comisiei Europene, care poarta acum denumirea «Drumul catre Sibiu» – pentru ca in prima parta a anului 2019 Romania va detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene si primul summit al UE dupa iesirea Marii Britanii va avea loc la Sibiu – ce vedem este ca pentru romani principalele prioritati pentru aceasta presedintie ar trebui sa fie poltiicile de coeziune si agricola, securitatea si migratia, dar si aderarea la spatiul Schengen si imcheierea mecanismului de cooperare si verificare. Este vorba de mecanismul prin care cooperam cu Romania in lupta impotriva coruptiei si pentru reforma justitiei”, a adaugat ea.

In opinia romanilor, principalele avantaje ale aderarii sunt legate, in afara de gasirea unui loc de munca intr-un stat membru, aspect semnalat de 35% dintre respondenti, de: accesul la mai multe bunuri sau piete (33%) si impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii in care traiesc (30%).

Alte avantaje, in opinia romanilor, sunt: calatoriile mai dese in UE (29%), aplicarea normelor si standardelor europene (28%), o mai buna securitate a tarii (26%) si sanse egale cu ceilalti cetateni europeni de a studia intr-o tara UE (24%).

Principalele dezavantaje sunt scaderea puterii de cumparare din cauza cresterii preturilor (67%), cumpararea de pamanturi de catre straini (57%), emigrarea specialistilor romani catre alte tari din UE (56%), faptul ca romanii nu au drepturi egale cu piata muncii din UE (53%), traficul de droguri si persoane (53%), inchiderea companiilor din Romania datorita importurilor masive (52%), amenintarile teroriste (49%), venirea imigrantilor din afara UE (Africa, Asia, tarile arabe etc.) (48%) si concurenta creata de produsele europene care duce la scaderea preturilor la produsele romanesti (46%).

Rezultatele sondajul de opinie, la care au raspuns 1.044 de persoane, mai arata ca la 10 ani de la aderare, romanii au incredere in Uniuniea Europeana (57%), iar 33% nu au incredere.

„Uniunea Europeana ramane una dintre institutiile, organizatiile in care romanii au cea mai mare incredere. 57% dintre romani raspund ca au incredere in UE. Aici rezultatele in atara vecina sunt destul de diferite, dar ne-am uitat si la formularile in limbile nationale si s-ar putea ca parte din diferenta atat de mare, cred ca la ei este doar de 36%, sa vina din formulare. Se pare ca mai degraba s-a inteles in Bulgaria ca intrebarea este daca aveti incredere in dumneavoastra ca cetateni europeni”, a spus Angela Cristea.

„Cetatenii romani cred in Europa intr-o proportie mai mare decat media europeana si identifica foarte precis avantajele oferite de UE: sentimentul de apartenenta, beneficiile pentru partea de mobilitate, beneficiile privind castigarea unor libertati, unor drepturi care sunt extrem de importante pentru ei”, a spus si Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Guvernul Romaniei.

„Una dintre sarcinile cele mai importante pentu noi in perioada urmatoare este sa explicam cetatenilor ce inseamna aceasta presedintie a Consiliului Europei si sa cautam sa difuzam informatia despre Europa in cat mai multe medii, ma refer si in mediul urban, si in mediul rura.oriunde s-ar afla, cetatenii romani trebuie sa fie foarte bine informati despre ceea ce inseamna Europa. 61% dintre cetatenii romani solicita sa aiba mai multe informatii despre Europa”, a mai spus ministrul.

Sondajul mai arata ca 54% dintre romani considera ca vocea le este auzita in Uniunea Europeana.

”Este prima data cand avem o majoritate in acest sens. Noi am interpretat-o ca pe o asumare mai puternica din partea romanilor a statutului de cetateni europeni activi”, a mai spus Angela Cristea.

De asemenea, sondajul arata ca 40% dintre romani au o parere neutra despre apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana, iar 46% au o parere pozitiva, un procent de 14% avand, insa, o parere negativa. Rezultatele sunt similare cu cele din Bungaria, unde 84% au o atitudine pozitiva sau negativa si 16%au o atitudine negativa.

„Imaginea predominanta pe care o au romanii despre UE pare sa fie aceea a unui proiect de pace si o buna intelegere atat intrestatele membre, cat si in relatia cu exteriorul”, a mai spus sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

In opinia romanilor, atuuri ale Uniunii sunt: relatiile bune dintre statele sale membre (48%), democratia si respectarea drepturilor omului si a statului de drept (46%), capacitatea UE de a promova pacea si democratia dincolo de granitele proprii (41%), puterea economica, industriala si comerciala (35%), siguranta alimentara si calitatea hranei in Europa (34%), capacitatea UE in domeniul stiintei, cercetarii si inovarii (34%), angajamentul in materie de mediu (34%), inaltele standarde de viata ale cetatenilor UE (34%) si calitatea infrastructurii din UE (32%).

Angela Cristea a mentionat ca in privinta atitudinii fata de aderarea la Schengen si la euro, bulgarii sunt mult mai optimisti decat romanii.

„77% dintre bulgari cred ca vor adera la spatiul Schengen, doar 45% dintre romani cred acelasi lucru, desi stim ca ambele tari primesc toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen, iar presedintele Juncker, in discursul privind starea Uniunii, din septembrie, a facut un apel pentru aderarea imediata a acestor tari. Apelul a fost catre acele state membre care se opun extinderii spatiului Schengen. In ceea ce priveste aderarea la zona euro, 78% considera ca Bulgaria va adera la zona euro si doar 55% dintre romani. Adevarul este ca exista niste diferente intre cele doua tari, Bulgaria deja anuntand ca si-ar dori sa adere cat mai repede la zona euro”, a spus Cristea, conform News.ro.

In ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene, romanii preconizeaza ca Uniunea va deveni mai puternica (56%) si mai unita (58%).

„De unde poate si aceasta preferinta a cetatenilor romani pentru scenariul 6, care spune unitate pentru toti, un proces de integrare mai eficient pentru toate statele membre”, a mentionat Crstea.

Principalele prioritati, in timpul celor 6 luni ale Presedintiei romane, ar trebui sa fie politica de coeziune, precum si cea agricola comuna, securitatea si migratia, intrarea Romaniei in spatiul Schengen si incheierea mecanismului de cooperare si verificare.

Principalele provocari sau amenintari la adresa UE in viitor sunt, din punctul romanilor de vedere: terorismul (65%), Rusia (46%) si migratia (41%).

Domeniile in care romanii ar dori ca UE sa conlucreze indeaproape sunt: ocuparea fortei de munca si cresterea economica (62%), sanatatea (43%), migratia (35%), educatia (35%) si protectia mediului (30%). Rezultatele sunt apropiate de cele din Bulgaria, in ordine: 61%, 38%, 38%, , 25%, 14%, potrivit datelor prezentate de Angela Cristea.

In martie 2017, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat o dezbatere pan-europeana privind viitorul UE cu 27 de state membre, prezentand mai multe scenarii posibile. In discursul anual din septembrie privind starea Uniunii, presedintele Juncker s-a propuntat in favoarea scenariului 6, „unitate pentru toti”, si a invitat Romania sa fie gazda primei reuniuni la varf a liderilor celor 27 de state membre, organizata dupa iesirea Marii Britanii in Uniune, in 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img