miercuri, 15 mai, 2024

Dos in dos la Marea Unire

Distribuie:

Publicat:

In urma cu un an, o idee trasnita i-a venit lui Klaus Iohannis. I-a taxat drept ”penali” pe presedinti celor doua Camere si, sub acest pretext, a refuzat sa ii invite la sarbatoarea Marii Uniri. In acest an, Klaus Iohannis a revenit la ganduri mai bune. I-a invitat pe ”penali”. In schimb, ”penalii” i-au intors spatele. Cum poate fi comentat ceea ce se petrece la ultima aniversare a Marii Uniri inainte de Centenarul din 2018?

Ma numar printre ceare l-au calcat literalmente in picoare pe Klaus Iohannis, atat pentru ca nu i-a invitat cu un an in urma pe presedintii celor doua Camere la cele doua ceremonii oficiale de la Arcul de Triumf si de la Cotroceni, cat si sau mai ales pentru pretextul pe care l-a utilizat pentru a aduce acest afront mai degraba concetatenilor sai decat celor doi demnitari.

Cei doi demnitari au ajuns in functiile numarul doi si numarul trei in stat prin vot popular. La fel cum tot prin vot popular a ajuns si Klaus Iohannis presedinte. A trata cu dispret si in mod oficial cu dispret asemenea demnitari inseamna a le trata cu dispret demnitatea si a-i trata cu dispret pe cei care le-au conferit aceasta demnitate. In plus, semnificatia Marii Uniri, principala semnificatie, este tocmai modul in care oameni deosebiti sunt capabili sa se apropie, sa-si dea mana pentru interesul national. In urma cu un an, Klaus Iohannis a tratat cu dispret interesul national si a utilizat in acest scop, incercand sa-si umileasca principalii adversari politici, pretextul unor condamnari si dosare penale puse la cale prin intermediul politiei politice.

Dupa ce a avut de suferit de pe urma nenumaratelor critici, in acest an Klaus Iohannis a revenit la un comportament adecvat. I-a invitat pe sefii celor doua Camere ale Parlamemului la ambele ceremonii oficiale. De la Arcul de Triumf si de la Cotroceni. A si explicat de ce o face. Din respect, a spus el, pentru functiile pe care acestia le detin si pentru meritul pe care-l au de a fi fost alesi de cetateni si apoi de catre parlamentari in respectivele demnitati. Cum s-ar spune, presedintele Romaniei s-a pus pe sine. In schimb, a fost randul celor doi sefi de partide si de Camere ale Parlamentului sa deraieze.

Spre supriza generala, atat Calin Popescu Tariceanu cat si Liviu Dragnea au declarat ca nu accepta invitatiile. Pana in prezent, este un mister total daca nemergand printre oficiali la Arcul de Triumf si refuzand categoric sa se apropie de Palatul Cotroceni, atunci cand va avea loc receptia oficiala, presedintii celor doua Camere vor sarbatori totusi in vreo modalitate alaturi de cetatenii Romaniei Marea Unire. Mai sunt doar cateva zile si vom afla. Vom afla daca Tariceanu si Dragnea vor sta pur si simplu acasa, la televizor, sau vor pleca in concediu sau daca vor intelege sa se deplaseze in alte locatii, unde sa aniverseze alaturi de cetateni Marea Unire. Ce vor alege sa faca?

Anul trecut, Dragnea si Tariceanu, refuzati de presedinte, au fost totusi prezenti la Arcul de Tiumf, dar nu printre oficiali ci peste drum, in proximitatea sediului ALDE. Vor proceda la fel si in acest an, desi Iohannis i-a invitat alaturi de el? Sau vor impinge afrontul si mai departe, alegand un alt scenariu dintre cele pe care le-am expus mai sus? Si asta se va intampla in conditiile in care boicotul nici macar nu va fi boicot. Pentru ca mi-e imposibil sa-mi imaginez ca domnul Mihai Fifor, membru marcant al PSD si ministru al Apararii va refuza si el sa priveasca de la tribuna oficiala parada militara pe care, in definitv, a organizat-o.

Simbolic, presedintele este cel care oficiaza acest mare eveniment. Practic insa, regizorul si actorul principal este ministrul Apararii. Un apropiat al tandemului Tariceanu-Dragnea. In aceste conditii, ministrul Apararii va fi prins cumva intr-o pozitie de spagat. Va sta langa Klaus Iohannis, privind cu coada ochiului cand la militari, care isi vor executa parada cu capul intors spre tribuna oficiala, cand peste drum, acolo unde se vor afla, daca se vor afla acolo, liderii coalitiei majoritare.

Daca anul trecut presedintele Klaus Iohannis este cel care a stricat petrecerea, anul acesta gestul reprobabil le apartine sefilor celor doua partide majoritare si sefilor celor doua Camere. Iar faptul ca, anterior, Klaus Iohannis a gresit repetat, incalcand cu brutalitate o recenta directiva a Uniunii Europene  si facandu-i de dimineata pana seara penali, nu-i scuza sub nicio forma pe Tariceanu si pe Dragnea. Pentru ca Marea Unire nu este sarbatoarea lor. Ea este sarbatoarea noastra. Si daca la sarbatoarea noastra unii se incaiera si-si dau cu pumnii in cap, ne jignesc pe noi.

 

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img