joi, 2 mai, 2024

Alimentele cele mai periculoase pentru pancreas: Pot solicita sistemul digestiv si creste nivelul de insulina

Distribuie:

Publicat:

Pancreasul este un organ esențial pentru organism, al cărui rol este de procesare corectă a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile. Netratate, aceste simptome pot duce la o afecțiune numită pancreatită.

Pentru că activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, acest organ este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, însă în cazurile de pancreatită acută, unde crizele se produc în mod repetat, alimentația joacă un rol foarte important.

Cauzele pancreatitei

Potrivit Departamentului de Sănătate al Statelor Unite, cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de alcool în exces. De asemenea, pancreatita poate avea cauză genetică, sau poate apărea ca simptom al unei boli sau reacții autoimune. În multe cazuri de pancreatită acută, afecțiunea este declanșată de probleme de tract biliar sau de apariția calculilor biliari, potrivit doc.ro.

Forme de tratament pentru pancreatită

Dacă pancreasul a fost afectat grav de pancreatită, schimbarea alimentației este un prim pas pentru atenuarea simptomelor. Cu toate acestea, în anumite situații, pentru restabilirea funcției pancreasului, e posibil să fie nevoie și de tratament medicamentos. Medicul îți poate prescrie suplimente de enzime pancreatice, care trebuie consumate la fiecare masă.

Dacă durerile cauzate de pancreatita cronică persistă, poți lua în calcul și anumite terapii complementare, cum ar fi yoga sau acupunctura, pe care să le practici în tandem cu tratamentul prescris de medic. În anumite cazuri de pancreatită, este posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img