vineri, 3 mai, 2024

Barlad : Asociatia Astronomica „Sirius” a devenit majora – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce au tot privit cerul noptii, atrasi de misterele sale, un grup de tineri din Barlad, si-au propus sa calatoreasca impreuna spre cele mai tainice profunzimi ale Universului, unde vizibilul si invizibilul se intrepatrund, iar departarea devine apropiere.

 Pe 20 septembrie 2001, la Grupul Scolar „Al. I. Cuza” Barlad, a avut loc sedinta de constituire a Asociatiei Astronomice „Sirius” (94 de membri fondatori). Colectivul de initiativa  a fost format din prof. Ioan Adam, prof. Marinica Giusca, educ. Gabriela Marin, Constantin-Andrei Popa, Vlad-Alexandru Lazanu, Viorel Darie, Bogdan Rusu si Alexandru Rusu.

Impreuna cu alti pasionati de astronomie, s-a reusit formarea unei comunitati de astronomi amatori locala, cunoscuta atat in tara, cat si in strainatate.

Activitatile observationale se bucura din ce in ce mai mult de succes, dovada fiind nominalizarea unor membri AAS in baza de date a unor organizatii internationale pentru observarea activitatii solare, curentilor meteorici, precum si premiile obtinute la diferite concursuri nationale si internationale de astrofotografie.    

Asociatia este preocupata de stimularea curiozitatii elevilor pentru stiinta prin intermediul unor proiecte educationale, integrarea resurselor new media in demersul educational, precum si rolul olimpiadelor scolare. AAS deruleaza programe si proiecte care vizeaza dezvoltarea personala a tinerilor si se implica in proiecte initiate si sprijinite de organizatii si institutii internationale. Ca urmare a afilierii in 2002 la Federatia Romana a  Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor UNESCO, asociatia derulaza proiecte educationale atat in domeniul stiintific, cat si in domeniul Protectiei Mediului si promovarii principiilor UNESCO. An de an, parteneriatul cu diverse institutii a devenit, prin proiectele comune, un adevarat succes.
 
Pentru a contribui la popularizarea astronomiei in randul publicului larg, AAS editeaza o serie de publicatii in colectia „Noi cucerim spatiul”: revista ,,Pasi spre infinit”, „Suplimentul Astro-Art”, „Ghid de Astronomie si Astrofizica”.
Asociatia a primit inca de la infiintare un mare ajutor din partea doctorului in astronomie Harald Alexandrescu – Membru de Onoare al asociatiei (decedat in 2005). In momentul de fata, Membrii de Onoare: doctor in astrofizica Fanel Donea si doctor in astrofizica Alina Donea – Monash University, Australia, sprijina activitatea AAS prin materiale informative, postere, casete video si conferinte de specialitate sustinute la Barlad.    

Organizatia de si pentru tineret al carei nume s-a transformat in decursul timpului in renume, a avut sediul pana la 1 august 2019 la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad, jud.Vaslui.
“La implinirea varstei majoratului, AAS are un nou sediu: corpul B al Scolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Barlad.

Prin intermediul astrofizicii calatorim in timp, deoarece imaginile inregistrate cu actualele instrumente de observatie (telescoape cu oglinzi multiple, retele pentru interferometria de radiotelescoape) provin de la miliarde de ani-lumina. Altfel spus,  vedem unda de soc a „marii explozii”. Masina timpului, exista! Cu ajutorul ei, vom continua calatoria dincolo de atmosfera terestra unde ne asteapta o lume diferita si plina de mister” a declarat profesorul Ioan Adam presedintele asociatiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img