BARLAD: VA INVITAM LA „ PLOAIA DE STELE”

0
69

Observatorul Astronomic si Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad va organiza in noaptea de 12 spre 13 august 2017, (sambata spre duminica) o activitate publica, dedicata curentului de meteori Perseide, ce mai poarta denumirea populara „Ploaia de stele cazatoare”.  

                                                                                                                                             
„ Fenomenul astronomic se poate observa mai bine din afara orasului, acolo unde nu este foarte multa lumina artificiala. Din acest motiv o sa organizam o noapte de observatii astronomice in zona Rezervatiei Badeana, comuna Tutova, Judetul Vaslui (15 km sud de Barlad).Persoanele interesate si care dispun de transport personal, sunt asteptate sambata seara, 12 august 2017, ora 20.30, in locatia amintita mai sus. Programul de observatii astronomice se va prelungi pana a doua zi, 13 august 2017, ora 4.00 dimineata.
Recomand persoanelor care vor sa participe la aceasta activitate, sa aiba in bagajul personal haine groase si o patura (noaptea este rece in afara orasului).

De asemenea trebuie sa aveti in vedere conditiile meteo. Activitatea se va desfasura numai daca cerul va fi senin!” ne-a declarat Ciprian Vantdevara muzeograf in cadrul muzeului „ V. Parvan” din Barlad.

In fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut si popular curent de meteori: Perseidele. Curentii meteorici, mai poarta denumirea populara si de „ploaia de stele cazatoare”. Denumirea are ca sursa de inspiratie, un punct luminos, ca o stea, ce pare ca se desprinde de pe bolta cereasca deplasandu-se cu mare viteza, timp de cateva clipe, dupa care se stinge. In realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce patrund in atmosfera Pamantului si ard in intregime prin frecarea cu aerul. Daca corpul respectiv este suficient de mare, lasa o dara luminoasa si chiar o explozie, ce poarta denumirea de bolid.

 Numele curentilor de meteori este dat de constelatia din care aparent vin meteorii. Locul mai poarta denumirea de radiant. Perseidele au radiantul in constelatia Perseu (Perseus).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.