sâmbătă, 11 mai, 2024

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de canepa

Distribuie:

Publicat:

Beneficiile uleiului de canepa apar mai ales ca urmare a continutului de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, acizi care nu sunt sintetizati în mod natural în organism si asadar trebuie inclusi în dieta. Mai jos poti afla mai multe despre principalele beneficii pentru sanatate ale uleiului de canepa. Studiile au aratat o legatura clara între uleiul de canepa si sanatatea sistemului cardiovascular. Tensiunea arteriala crescuta este una dintre principalele cauze ale atacului de cord si a atacului vascular cerebral. Un studiu a demonstrat ca folosirea uleiului de canabis (o varietate de ulei de canepa din care au fost extrase substantele psihoactive) scade tensiunea arteriala. Mai mult, un consum regulat de produse bogate în acizi grasi Omega 3 si Omega 6 (poti consuma ulei de canepa ca atare sau ca parte a unor retete) protejeaza inima de boli cronice.

Uleiul de canepa este bogat în acid gamma-linoleic (AGL), considerat de oamenii de stiinta ca fiind un precursor al prostaglandinelor, substante cu rol primordial în controlul temperaturii corpului si chiar reducerea simptomelor sindromului pre-menstrual si a menopauzei. Acidul gamma-linoleic continut de uleiul de canepa amelioreaza procesele inflamatorii. 

Acesta este un precursor al prostaglandinei, o substanta cu rol hormonal în controlarea inflamatiei. Mai mult, folosirea cannabidiol (o varietate de ulei de canepa înfratita cu canabisul din care au fost scoase substantele psihoactive) ajuta la tratarea sclerozei multiple, o boala cauzata de inflamatii.

Pentru a demonstra rolul protector al uleiului de canepa s-au facut mai multe studii, rezultatele fiind promitatoare. Un studiu realizat pe 214 persoane a concluzionat ca o doza cuprinsa între 0,9 si 2,5 g ulei de canepa pe kilogram corp a fost de ajuns pentru a reduce frecventa medie a crizelor motoare de epilepsie cu 36,5%. Un alt studiu a aratat ca acest ulei reduce crizele copiilor cu sindrom Dravet (tulburare de natura epileptica, rezistenta la tratament medicamentos si caracterizata de letalitate ridicata). Mai mult, consumul de ulei de canepa a redus intensitatea simptomelor bolii Parkinson, oferind o calitate mai buna a vietii si un somn odihnitor, si a scazut riscul de dezvoltare a unor inflamatii care pe termen lung duc la Alzheimer. Combinatia de Omega 3 si de AGL continute de uleiul de canepa ajuta la refacerea sistemului imunitar slabit.

Un studiu publicat în Canadian Journal of Physiology and Pharmacology a concluzionat ca o dieta bogata în ulei de canepa contribuie la scaderea nivelului colesterolului rau. Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru este datorat continutului mare de acizi gamma linoleic si Omega 6.  Într-un studiu restrans, oamenii de stiinta au analizat rolul uleiului de canepa în scaderea riscului de aparitie a diabetului. Rezultatele au fost promitatoare – riscul a fost redus cu pana la 56%. Dermatita atopica, cunoscuta si sub denumirea de acnee atopica, poate fi tratata cu succes cu ajutorul uleiului de canepa. Consumat de trei ori pe zi si aplicat pe zona afectata, acesta amelioreaza semnificativ simptomele bolilor pielii. Studiul a aratat ca sunt necesare 20 de saptamani pentru a diminua efectele dermatitei (roseata pielii si mancarimile). În plus, aplicarea uleiului de canepa pe piele o protejeaza de arsurile solare – are un factor de protectie numit SPF 6.

Daca esti vegetarian, ai noroc. Pentru un continut ridicat de proteine, fructele de mare si carnea de peste pot fi substituite cu succes de uleiul de canepa. În afara de continutul de grasimi sanatoase de aproximativ 80% (Omega 3 si Omega 6), restul sunt proteine – acest ulei contine principalii aminoacizi necesari bunei functionari a organismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img