miercuri, 15 mai, 2024

Cat de mult sa ne incredem in protectoarele hepatice

Distribuie:

Publicat:

E imposibil sa cumperi un antibiotic dintr-o farmacie si sa nu ti se propuna un “protector” pentru ficat. La fel, atunci cand cumperi un antidiabetic oral, un medicament care scade colesterolul sau atunci cand ti s-au prescris mai multe medicamente, indiferent pentru ce afectiuni. Din pacate, chiar si unii medici se “protejeaza” – pe ei insisi si pe pacienti – prescriind ceiut la pastila, care sa apere ficaciorul de agresiunea chimicalelor otravitoare raspandite de BigPharma.

Suntem invadati de reclame la suplimente alimentare care “apara si regenereaza” ficatul pe toate canalele de televiziune, pe ecranele televizoarelor de pe cladiri si de la metrou, la radio, in pliante frumos colorate din farmacii. Peste tot exista cineva care, dezinteresat, iti ofera un arhanghel mantuitor care sa apere ficatul, sub forma de pastile “100% naturale”, “fara efecte adverse”, “garantat eficiente”. Mai nou au aparut si shake-uri care detoxifica expres, in doar cinci zile, toata imensa noastra uzina metabolica, ficatul. Ceaiul de sunatoare e obsolet, abstinenta de la alcool, vetusta, alimentatia sanatoasa, un lux pentru bogatasi; noi suntem saraci, luam pastile si shake-uri (a 1200 lei cura).

Majoritatea medicamentelor se metabolizeaza in ficat: asta inseamna ca sunt desfacute in componente active a caror sarcina este sa ne vindece/amelioreze o afectiune. Ce inseamna “protectie” hepatica? Medicamentele nu mai ajung in ficat? Sau se metabolizeaza in alta parte? Poate in buzunar sau in portmoneu… “Protectoarele” astea fac o pelerina invizibila, ca in filmele SF, peste celula hepatica si o acopera, sa nu o gaseasca medicamentele distrugatoare? Nu exista nici un protector hepatic, e doar o gogorita care speculeaza frica noastra ancestrala de boala si moarte si fricile moderne chemofobe. Maximum, un astfel de “protector” poate solicita mai mult ficatul, obligandu-l sa metabolizeze in plus niste substante.

in 2016, in peste 500 dintre suplimentele alimentare 100% naturale verificate de FDA (autoritatea americana de control al medicamentelor) au fost descoperite substante care nu erau trecute pe eticheta produsului: hormoni tiroidieni, anabolizanti, amfetamine, etc. Pentru ca producatorilor de suplimente alimentare li se cere doar o declaratie de compozitie a produsului; nu se verifica atent compozitia suplimentelor de catre autoritatile in drept decat atunci cand exista reclamatii sau intoxicatii. in rest, vinde fiecare ce vrea pe baza acelei declaratii. Ganditi-va bine inainte de a accepta sa risipiti bani pe “protectoare” hepatice iluzorii si sa inghititi pastile cu compozitie necunoscuta, doar pentru ca sunt reclame peste tot: asta dovedeste doar ca e o industrie rentabila.

sursa:leapsadesanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img