luni, 13 mai, 2024

Ce este de fapt cataplexia

Distribuie:

Publicat:

Cataplexia este o afectiune neurologica care se manifesta prin scaderea subita a tonusului muscular. Este des intalnita, in proportie de 70%, in narcolepsie, o tulburarea a somnului in care sunt prezente frecvente atacuri diurne de somn. Cei care sufera de cataplexie o descriu ca o slabiciune a muschilor, ca si cum acestia nu mai raspund, brusc, pentru o perioada scurta de timp. Pierderea tonusului muscular dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute, au existat insa si cazuri in care intervalul s-a prelungit la peste o jumatate de ora, cazuri extrem de rare. Episoadele sunt urmate totusi de revenirea completa a fortei musculare.

Pierderea tonusului muscular poate fi partiala sau totala. In faza mai subtila, de pierdere partiala, actioneaza doar asupra unor grupe de muschi, de exemplu, cei faciali – caderea mandibulei, a pleoapelor; cei responsabili de sustinerea capului – barbia pica pe piept; cei ai umerilor – pot fi observati umerii “moi” adusi spre fata; ai genunchilor – efectul de secerare a picioarelor. Cand pierderea este totala, individul se prabuseste ca o marioneta la pamant, din aceasta cauza deseori a fost confundata cu epilepsia.

Daca in prima situatie cataplexia nu atrage atentia anturajului si doar un specialist poate remarca ce se intampla, in a doua situatie, cei din jur sunt nedumeriti, putin speriati, si nu stiu cum sa reactioneze. Cataplexia completa nu presupune si pierderea luciditatii, persoana aude si este constienta de tot ceea ce se intampla in jurul sau, dar pentru un interval de timp, limitat, nu poate sa reactioneze. Nici muschii respiratori si oculari nu sunt afectati, dar vederea este incetosata si nu poate fi focalizata pe o imagine.

In cataplexie, aceasta scaderea a tonusului muscular este raspunsul la un stimul emotional puternic de tipul: surpriza, furie, ras, iritare, rusine, frica, orgasm. Dupa ce li s-a pus diagnosticul si afla care este factorul declansator, aceste persoane au tendinta de a-si inhiba emotiile, fapt ce le aduce prejudicii in plan social. Cu cat atacurile sunt mai puternice si mai dese, cu atat dorinta de izolare este mai mare. De asemenea, daca slabiciunea muschilor afecteaza membrele superioare, vor evita sa tina in brate un obiect, ca sa nu-l scape. O tanara povestea ca desi ar fi vrut sa ia in brate bebelusul prietenei ei, teama a fost atat de puternica incat a renuntat imediat la gand.
Cataplexia este o boala invalidanta, fiindca provoaca deteriorare in plan personal, profesional si social. O relatie romantica este aproape imposibila daca trebuie sa te abtii sa razi la glumele iubitului, sau sa excluzi de pe lista o relatie sexuala reusita. De asemenea, cand sunt foarte mari sanse sa ai un atac de cataplexie in timp ce-ti desfasori munca, posibilitatea de a pastra un loc de munca este foarte mica. 

Fara un suport din partea celor din jur, persoanele cu cataplexie ajung sa aiba o stima de sine scazuta si devin depresive. Desi nu sunt foarte bine cunoscute cauzele cataplexiei, faptul ca apare ca un element esential in narcolepsie a condus spre o explicatie comuna celor doua, lipsa unui neurotransmitator, hipocretina, in hipotalamus este ceea ce declanseaza atacurile de narcolepsie si implicit cataplexie. Numarul de persoane cu cataplexie este relativ mic, mai putin de 5 indivizi la o populatie de 10.000. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img