sâmbătă, 4 mai, 2024

Ce se intampla daca nu tratezi anxietatea

Distribuie:

Publicat:

Anxietatea apare atunci cand emotional si fizic suntem obligati sa ducem mai mult decat o putem face. Suntem agitati, stresati, obositi, presati. O doza mica de anxietate nu-ti face rau. Dar daca nivelul ei creste, persista pe perioade lungi si mai ramane si netratata, atunci se va intoarce impotriva ta cu toate armele si bagajele din dotare.

O anxietate netratata duce implicit la depresie. Fie nu ti-ai dat seama ce se intampla cu tine, fie n-ai putut sau n-ai stiut unde sa se tratezi. O astfel de depresie declansata de anxietate se instaleaza peste un organism si o stare emotionala deja epuiza(n)ta. Chiar si sa vrei nu mai ai putere sa te lupti si cu depresia dupa cwe te-a chinuit anxietatea. E ca o buruiana cu radacini adanci, pe care o tot sapi dar nu scapi de ea. Daca abia acum poti cere ajutor, grabeste-te. Si dupa diagnosticare si recomandarea unor tratamente, urmeaza-le intocmai.

Poti sa incepi cu o cafea nevinovata si cu o tigara. Si sa-ti spui ca nu faci vreun lucru rau. Apoi iti vei spune ca ai nevoie de distractie si vei cauta anturaje petrecarete si vei recurge la alcool sau poate chiar la droguri. Poate ca iti vei da seama ca ceva medical se intamopla cu tine dar te vei duce la farmacie si te vei medica dupa ureche. Si acesta este tot un abuz de substante, pentru ca nefiind un specialist in boli psihologice, nu stii exact ce-ti trebuie tie. Iti administrezi ceva ce-ai auzit ca-ti popate face bine sau poate iti recomanda un farmacist grabit care nu stie problema ta. Opreste-te! Nu asta e calea de recuperare.

Organismul uman este un tot unitar. Nu poti separa psihologicul de fizic, ele merg impreuna. Daca psihologic nu te simti bine, problema se va somatiza treptat. Adica va patrunde adanc in partea fizica si vei incepe sa ai si alte probleme. De obicei apar probleme gastrointestinale pe care incerci sa le tratezi dar n-ai rezultate. De ce? Pentru ca problema nu e gastrointestinala, cauza este in starea ta emotionala. E ca atunci cand incerci sa tratezi un simptom fara sa ajungi vreodata la cauza. Nu trece. Nu mai ai doar o anxietate ci si disconfort abdominalc onstant. Si, nu stii ce sa tratezi de fapt.

Orice problema netratata la vreme sau netratata corect ajunge sa prinda radacini si recuperarea pacientului este simtitor mai dificila decat daca ar fi cerut ajutor de la inceput. Si mai dureaza si obositor de mult. Uneori se incearca mai multe metode de recuperare si e un mare consum de timp, efort si bani. Atunci cand iti dai seama ca ai o problema, oricare ar fi ea, cere ajutor imediat. Sunt persoana care cer mereu ajutor pentru problemele fizice, dar pe cele psihice le ascund sub pres si se fac ca nu exista. Nu trebuie sa va lasati prada prejudecatilor. O boala trebuie tratata, oricare ar fi ea.

In cazuri extreme, un axios netratat care a trecut deja prin depresie, abuz de substante si tratamente abandonate, ajunge fata in fata cu gandurile suicidare. Si, e trist, uneori chiar isi duce gandul si planul pana la sfarsit. Si cand te gandesti ca totul a inceput de la o (biata) anxietate care putea fi asa usor tratata. Daca tii la viata ta nu lasa lucrurile sa ajunga pana aici. Sigur vrei sa faci lucruri deosebite si importante cu timpul pe care il ai in lumea aceasta. Nu lasa o boala sa te opreasca. Cere ajutor la timp si unde trebuie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img