marți, 30 aprilie, 2024

Cele mai sanatoase alimente de post

Distribuie:

Publicat:

Ar fi recomandat sa nu te bazezi in special pe o cantitate exagerata de paine alba, semipreparatele de post din comert sau cartofii prajiti pentru zilele in care ti-ai propus sa tii post. Cele mai multe alimente cu care incerci sa-ti potolesti foamea atunci cand nu vrei sa mananci de dulce sunt total dezechilibrate din punct de vedere nutritional si nu furnizeaza corpului suficiente vitamine si minerale esentiale. Prin urmare, acum ca ne apropiem cu pasi repezi de Craciun si ti-ai propus sa tii cateva zile de post este mai bine sa optezi pentru alimente sanatoase de post si care tin intr-adevar de foame. Iata o lista care te-ar putea ajuta sa-ti contruiesti un meniu sanatos si hranitor atunci cand tii post:

Ciupercile

Confera satietate si au o consistenta apropiata de cea a carnii gatite. In plus, ciupercile pot sa inlocuiasca carnea, fiind o alternativa buna pentru a face mancarurile de post. Contin proteine, fibre si nu sunt bogate in calorii.

Leguminoasele

Lintea, fasolea, mazarea si nautul preparate intr-un mod foarte simplu sau folosite in salate proaspete constituie o alternativa potrivita pentru preparatele din carne pe care trebuie sa le excluzi atunci cand tii post. Ele furnizeaza proteine de calitate, dar si o cantitate mare de fibre si nutrienti care mentin senzatia de satietate si te impiedica sa faci excese culinare pentru a compensa lipsa carnii.

Cerealele integrale

Meiul, hrisca, quinoa, fulgii de ovaz, orezul brun, orezul basmati, orzul si amarantul sunt cateva dintre alimentele pe care trebuie sa le incluzi in meniul tau zilnic. Ele asigura energie si contin carbohidrati complecsi, pe langa o cantitate ridicata de fibre care regleaza tranzitul inttestinal. Nici vitaminele si mineralele nu lipsesc din aceste alimente, astfel ca ele isi merita locul pe lista cu cele mai sanatoase alimente de post.

Oleaginoasele crude

Migdalele, nucile romanesti, nucile caju, fisticul, nucile braziliene, nucile macadamia, arahidele crude, alunele de padure, si semintele de dovleac/in/floarea-soarelui/canepa constituie unele dintre cele mai sanatoase gustari si te poti baza pe ele atunci cand tii post. Consuma zilnic cate un pumn mic de nuci/seminte, deoarece contin grasimi sanatoase importante pentru sanatatea creierului, a inimii si a pielii.

Untul de arahide facut acasa

Untul de arahide furnizeaza o cantitate insemnata de proteine si poate sa fie o optiune buna pentru micul dejun sau pentru o gustare alaturi de cateva felii de mar sau o banana. Este de preferat sa-l prepari in casa pentru a te asigura ca nu contine grasimi saturate sau trans care sunt rele pentru inima. Cumpara arahide coapte sau crude (pe care sa le lasi putin in cuptor) si mixeaza-le in robotul de bucatarie timp de 10 minute pana cand se formeaza o pasta cremoasa.

Toate legumele proaspete de sezon

Vinetele, varza, dovleceii, ardeii, dovleacul, cartofii, morcovii, telina, pastarnacul preparate simplu (la aburi, inabusite, la cuptor) sunt excelente pentru a fi consumate alaturi de 2 linguri de cereale integrale si o salata de verdeturi. Ele furnizeaza nutrienti si fibre care sunt esentiale pentru o digestie buna.

Toate fructele proaspete

In functie de preferintele tale ai la indemana o mare varietate de fructe proaspete care trebuie incluse in meniul tau zilnic.

Pe langa fibrele nelipsite din ele, fructele au antioxidanti si o multime de substante care s-au dovedit a avea efecte miraculoase asupra sanatatii. Unul sau doua fructe diferite consumate zilnic furnizeaza corpului nutrientii de care are nevoie.

Paine si paste integrale

Chiar daca nu este recomandat sa te bazezi numai pe ele si sa le consumi in cantitati mari trebuie sa stii ca ar fi mult mai bine sa inlocuiesti variantele facute cu faina alba rafinata cu aceste sortimente. Painea si pastele integrale furnizeaza corpului nutrienti, dar contin si fibre care ajuta la digestie.

Maslinele

Contin grasimi sanatoase si le poti folosi pentru sosul rosii pentru pastele integrale sau in salatele de cruditati pe care ar fi bine sa le incluzi in meniul tau de post.

Pateu vegetal facut acasa

Pateul de linte, humusul din naut sau fasolea batuta inlocuiesc cu succes orice pateu vegetal din comert. Este de preferat sa optezi pentru aceste preparate pe care le poti face foarte usor acasa, deoarece ele furnizeaza proteine de calitate.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img