marți, 7 mai, 2024

Cine e bine sa tamaieze in casa si ce lucruri e bine sa fie tamaiate

Distribuie:

Publicat:

Cand se tamaie casa – ce se tamaie, care e forma si cine poate tamaia?
Tamaierea se face acasa odata cu inceputul rugaciunilor. Se aprinde tamaie si se pot tamaia si sfintele icoane; aceasta se face de catre un barbat cu credinta, daca nu este se poate face si de o crestina curata in acel timp. Este bine sa se tamaie toate camerele. De asemenea, se mai pot tamaia vase, haine sau mancare de pomana, inainte de a le imparti, cum e cazul la sambata mosilor; si se mai poate tamaia sambata sau duminica, dimineata, la mormintele mortilor, pana se incepe slujba la biserica.

Sfaturi practice in Biserica: Sa aprindem tamaie la rugaciune
Sfantul Prooroc David, rugandu-se cu fervoare la Dumnezeu, compara inaltarea rugaciunii la cer cu fumul binemirositor al tamaii care umple atmosfera de mireasma si imbie sufletul mai tare la rugaciune: “Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta…” (Ps. 140, 2). In acelasi timp, marele scriitor Goethe vede in aprinderea tamaii un simbol al nadejdii care se intareste prin rugaciune: “Precum tamaia improspateaza vita unui carbune, asa si rugaciunea improspateaza nadejdile inimii”.

In biserica, doar clericii sau maicile randuite au dreptul sa tamaieze. Dar atunci cand se roaga acasa, credinciosul poate aprinde tamaie atunci cand se roaga. Ea este semn de veneratie si respect pentru sfintii din icoane. In acelasi timp, prin tamaiere se invoca trimiterea harului de la Dumnezeu, tamaia simbolizand harul Sfantului Duh, care se trimite de sus. Sfantul Gherman al Constantinopolului spune ca prin catuie se simbolizeaza umanitatea Mantuitorului, focul din cadelnita reprezinta Divinitatea Sa, iar fumul de tamaie este mireasma Duhului Sfant. Nu exista tot timpul conditii prielnice pentru rugaciune, dar pe langa icoana si candela aprinsa dinaintea ei, crestinul poate aprinde tamaie pentru a crea o atmosfera care sa imbie si sa favorizeze rugaciunea.

Medicamentul natural care poate inlatura chisturi de pe ficat, plamani, rinichi, ovare

Pentru aprinderea tamaii trebuie o catuie, carbune, tamaie si foc. Catuia poate fi gasita in diferite forme, marimi sau materiale, dupa gustul fiecaruia. In acest sens se poate folosi chiar si o farfurie sau un bol mai mic termorezistent. Carbunele cel mai bun care se foloseste pentru tamaiat este cel sub forma de pulbere, insa pentru ca acesta se gaseste mai greu si este mai dificil de folosit, cei mai multi folosesc carbunele tip pastila. Acesta poate fi de mai multe feluri. Unii sunt mai mici si sfaramiciosi, dar sunt deja parfumati si nu mai necesita tamaie. Restul, adica majoritatea, sunt pastile compacte care se aprind in cateva secunde, timp in care imprastie in jur particule incandescente si un fum inecacios. Din acest motiv, este util ca imediat dupa aprindere catuia sa fie scoasa pe fereastra pentru ca aceste manifestari ale micului vulcan sa nu compromita curatenia sau calitatea aerului din incapere. Daca se prefera ca in aceste momente pastila sa se acopere, fumul va inabusi focul, iar carbunele nu va mai arde bine. Pentru aprindere, carbunele se poate tine in aer cu un cleste special. Sursa de foc o poate reprezenta chibritul sau bricheta, insa foarte util este aprinzatorul de aragaz cu flacara.

In fine, elementul principal este tamaia, aceasta putand fi naturala sau cosmetizata, rasini autohtone sau de import. Ea poate prezenta diferite arome, acestea variind de la parfum de crini, trandafiri sau lalele la arome de nard, liliac sau iasomie. Este de mentionat faptul ca unele tipuri de tamaie pot scoate un fum inecacios spre final, acesta putand fi evitat prin stingerea tamaii intr-un mic vas cu apa. Fiecare credincios isi va alege obiectele dupa preferinta, astfel incat sa capete cat mai mult folos cu un efort minim. Ceea ce conteaza in final nu este auriul catuii sau aroma tamaii, ci calitatea rugaciunii. (Alexandru Ulea)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img