duminică, 12 mai, 2024

Cum recidiveaza varicela

Distribuie:

Publicat:

Varsatul de vant, este cunoscuta precum o boala a copilariei, care apare o singura data in viata, fara sanse de recidiva, insa nu este asa. Astfel, varicela poate recidiva in zona zoster, o infectie virala, cauzata de acelasi virus care provoaca si varicela, numit varicelo-zosterian. Acest virus ramane in organismul unei persoane care a suferit de varicela, ascuns, fara sa se manifeste, pe parcursul intregii vieti, insa uneori, datorita unor anumiti factori, poate fi declansat, recidivand, dar nu sub forma de varicela, ci sub forma de zona zoster. Fiind un virus herpetic, se manifesta prin eruptii la nivelul pielii, in forma de basicute pline cu lichid.

Zona zoster este des intalnita la persanele adulte, in special la cele care nu au un sistem imunitar puternic. La copii este intalnita extrem de rar, 5 % din persoanele afectate fiind copii. In mod firesc, organismul nostru, dupa ce a suferit de varicela, are un sistem imunatar puternic, incat sa nu fie victima unei posibile recidivari, dar, cu toate acestea, aceasta imunitate nu ii ofera posibilitatea sa elimine microbul din organism. Virusul ramane instalat in tesutul nervos, cu precadere la nivelul maduvei. La persoanele care sunt slabite de stres, de efort fizic mare, de varsta, de anumite afectiuni sau medicamente, boala se poate manifesta cu mai multa usurinta.

Zona zoster nu este o boala contagioasa, insa se poate transmite varicela persoanelor care nu au avut aceasta boala infectioasa. Modul de transmitere consta atat prin contactul cu lichidul din basicutele de pe piele, cat si prin aer. De aceea, celor care sufera de aceasta viroza, le este recomandat sa evite contactul fizic cu cei care nu au avut varicela. De exemplu, daca o persoana afectata de activarea virusului herpetic intra in contact cu unii copii, predispusi la varicela, poate determina, intr-un timp scurt, imbolnavirea unui numar foarte mare de persoane.

Inainte cu cateva zile de inceperea bolii persoana in cauza poate simti stari de oboseala, dureri de cap sau febra. In zona in care va aparea eruptia se va simti o durere puternica, precum o arsura, sau o intepatura, dar si mancarimi, simptome ce apar cu cateva zile inainte de aparitia basicutelor. Acestea reprezinta prima etapa din evolutia bolii, numita prodrom. Mancarimile si durerea pot sa apara de regula pe spate sau pe piept, dar nu numai, putand fi prezente in orice zona a corpului, cum ar fi fata, mana, piciorul sau abdomenul. De asemenea, in aceasta perioada poate sa apara si roseata, numita eritem, alaturi de crampe abdominale si frisoane sau febra, asemeni gripei.

A doua etapa consta in aparitia eruptiei propriu zise, in zonele afectate. Dupa aparitia rosetei, sub forma de pete, apar veziculele sau basicutele, dominate de o durere extrem de puternica. Lichidul pe care il contin aceste basicute este galbui. Ele se sparg, se usuca si apoi se transforma in cruste. Aceste cruste rezista pe corp 10-14 zile, apoi se desprind, in repetate randuri, fara sa lase urme.

A treia etapa a bolii zona zoster consta in durerea existenta dupa vindecare, reprezentand cea mai frecventa complicatie. Aceasta poate sa dureze pana la 6 luni, manifestandu-se precum o senzatie de arsura, zonele afectate fiind extrem de sensibile la atingere. In unele situatii, durerea poate sa dureze ani. Se poate intampla ca unele persoane care sufera de aceste dureri ale bolii sa devina depresive. De regula, durerea pe perioade indelungate este intalnita la persoane peste 50 de ani sau la cei care sufera de boli grave, precum infectia cu HIV sau diabet, si au sistemul imunitar foarte slabit.

De asemenea, daca unei persoane care a suferit de zona zoster, i-au fost afecati nervii cranieni, pot exista mai multe complicatii, una dintre ele fiind afectarea vederii, persoana in cauza putand sa simta o durere sau o inflamatie, uneori doar la un ochi, alteori la amandoi ochii. Vasele sangvine pot fi, de asemenea afectate, prin inflamarea si blocarea lor, ce poate duce la atacuri cerebrale. O alta complicatie este pierderea auzului, uneori simtindu-se o durere puternica a urechii, alaturi de tiuituri. Alte manifestari ale bolii pot fi senzatiile de ameteala sau pierderea simtului gustativ.

Daca eruptia zonei zoster apare pe o suprata mai mare a corpului, aceasta poate afecta inima, ficatul, plamanii, articulatiile sau pancreasul, iar prin infectarea nervilor responsabili de miscare, se poate produce o slabiciune temporara a organismului. O alta problema o reprezinta dificultatatea de diagnosticare a bolii, datorita durerilor ce incep inainte de aparitia eruptiei, putand fi confundata cu pluerita sau apendicita. Totodata, o diagnosticare la timp este favorabila atat la copii, cat si la adulti. Desi in cazul adultilor, boala nu se poate vindeca, prin tratament, se poate ameliora si se pot evita durerile exsitente dupa disparitia eruptiei, sau macar se poate scurta din durata lor, fara sa se mai tina cate 6 luni sau chiar ani.

Din tratamentul recomandat fac parte antiviralele, analgezicele, care au rolul de a diminua durerea, antiinflamatoriile, vitaminele B, cat si tamponarea zonelor afectate cu solutii cu mentol, cu rol important in evitarea infectarii. O masura recomandata pentru a preveni contaminarea altor persoane cu virusul varicelo-zosterian consta in izolarea bolnavilor in primele sapte zile de boala.

Din fericire exista modalitati de prevenire a zonei zoster, una dintre acestea fiind evitarea imbolnavirii cu varicela. Varicela se poate evita atat prin ruperea contactului cu persoanele afectate, cat si prin vaccinarea impotriva acesteia, existand un vaccin, disponibil atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pentru cei care au suferit de varicela, un stil de viata sanatos, cu un sistem imunitar ridicat elimina declansarea virusului varicelo-zosterian, fiind benefic nu doar pentru prevenirea varicelei, cat si pentru o viata sanatoasa, lipsita de boli.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img