joi, 2 mai, 2024

Diabetul, boala cauzata de o alimentatie gresita

Distribuie:

Publicat:

Conform studiilor, circa 3/4 din totalul bolilor sunt cauzate sau accentuate de deprinderi alimen­tare gresite. De multe ori, ajutorul este necesar chiar si cand boala s-a instalat deja. Sfaturile care urmeaza le apartin unor spe­cialisti.
 
In marea majoritate a cazurilor, diabetul apare ca urmare a unui stil de viata nesanatos, dar care poate fi schimbat. Printr-o modificare consecventa a modului de a va alimenta (si prin miscare), aceas­ta dereglare metabolica poate fi vindecata in sta­diul incipient. Din cauza unui consum permanent prea mare de hidrati de carbon (zahar), pancreasul produce intruna o cantitate prea mare de insulina. Şi, la un moment dat, celulele somatice devin re­zis­tente, astfel ca valorile glicemiei raman prea ridi­cate, pe durata lunga, afectand vasele de sange si nervii.

* Carbohidratii complecsi satura
Cu multi hidrati de carbon complecsi (paine integrala, orez sau paste fainoase integrale) puteti contracara rezistenta la insulina. Organismul are nevoie de timp pentru a-i "dezintegra" si de aceea nivelul glicemiei creste incet. Şi fibrele (de ex. tarate de grau) sunt satioase si contin foarte putine calorii.

* Proteine impotriva foamei
Combinati – la fiecare masa – alimente care contin proteine (de ex. carne slaba, peste, produse lactate slabe, leguminoase). Acestea stopeaza "atacurile" de foame care apar atunci cand nivelul glicemiei scade puternic. La proteine, procesul aces­ta se desfasoara foarte lent.

* Evitati consumul exagerat de dulciuri
Printre hidratii de carbon nesanatosi se numara si zaharul. Iar produsele alimentare "de gata" con­tin o cantitate mare de glucoza, sirop de fructoza etc. Multa lume uita ca din aceasta categorie face parte si fructoza. Obisnuiti-va gustul, incet-incet, cu mai putin dulce si folositi, cu economie, si edulcorantele.

* Fara gluten intre mese
Incercati sa luati doar trei mese pe zi (satioase) si sa renuntati la gustarile dintre ele. Daca nu reusiti intotdeauna, optati pentru gustari care nu afecteaza glicemia – legume (cruditati) sau un ou fiert tare.

* Reduceti greutatea
Cel mai important este sa dati jos grasimea de pe burta. Este daunatoare pentru sanatate, fiindca produce substante transmitatoare asemanatoare hormonilor, care stimuleaza hipertensiunea si in­fla­matiile si care sporesc pericolul de cancer. Mis­cati-va mult si intariti-va musculatura.

* Portii corespunzatoare
Mancati doi pumni de legume, salata, cruditati si ciuperci, la fiecare masa principala. Iar in ceea ce priveste garniturile clasice (orez, paste, cartofi, paine), atat cat incape intr-un bol mic.

* Cura cu ovaz
Aceasta abordare (de cateva zile) a modificarii modului de a va alimenta contine multe fibre si pu­tine calorii. Iar ficatul reactioneaza (durabil) mai bine la insulina. Puneti pe foc 75 g de fulgi de ovaz (sau tarate) cu 1/2 l de apa si dupa ce dau in clocot, acoperiti vasul cu un capac si lasati continutul sa "se umfle" circa 5 minute. Adaugati – dupa gust – ier­buri aromate, ceapa, legume sau fructe de padure si mancati acest terci, vreme de 3 zile, dimineata, la pranz si seara. Mai puteti consuma, in plus, 50 g de capsuni sau de zmeura pe zi, 100 g de praz sau de ciuperci, usturoi si condimente si, de ase­menea, zeama de lamaie si, la nevoie, edul­coranti. Şi beti zilnic minimum 2 litri de apa si de ceaiuri neindulcite. sursa: formula-as.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img