miercuri, 1 mai, 2024

Este cel mai cautat loc din oras in aceasta perioada. Chiar si medicii trecuti de prima tinerete frecventeaza locatia. Ce trebuie sa faci ca sa ajungi unul dintre ei

Distribuie:

Publicat:

 Peste o mie de ieseni aleg in fiecare an sa faca acest lucru • Peste 50% dintre absolventii acestei scoli pleaca sa lucreze in tarile din Uniunea Europeana • Acesta este capitolul la care Uniunea Europeana este deficitara • Solutia vine chiar de la o scoala din Iasi care, anual, pregateste sute de specialisti in acest domeniu • Care sunt conditiile in care poti face acest lucru si ce informatii trebuie sa cunosti • Reprezentantii scolii sustin ca cererea de forta de munca este una uriasa si intr-o continua crestere • De la ingineri, profesori sau absolventi de liceu, tot mai multi ieseni aleg aceasta profesie

De o perioada lunga de timp, tot mai multi ieseni aleg sa urmeze o cariera de asistent medical. Astfel, fie ca este vorba despre persoane care incearca o recalificare sau despre absolventi de liceu, tot mai multe persoane ajung pe bancile scolilor postliceale sanitare.

Anual, Scoala Postliceala Sanitara "Grigore Ghica Voda" din Iasi aduce in piata muncii aproximativ 500 de persoane care urmeaza sa ocupe posturi de asistenti in unitatile medicale din Romania si nu numai. Chiar daca numarul este unul impresionant, nu toti candidatii care incearca sa ocupe un post la buget atunci cand se inscriu au o reala pasiune pentru aceasta meserie. Astfel, peste 50% dintre candidati ajung sa nu obtina nici macar nota 5 la examenul de admitere.

"Noi avem aproximativ 1.600 de elevi in anul acesta scolar, in 48 de clase. Scolarizam elevi pentru trei calificari profesionale: asistent medical generalist, asistent medical de balneofiziokinetoterapie si recuperare si asistent medical de farmacie. La asistent medical generalist avem clase fara taxa, la buget si clase cu taxa. La celelalte doua specializari amintite avem numai locuri cu taxa. Pentru locurile bugetate se organizeaza in fiecare an concurs de admitere, care consta intr-un test grila de anatomie si fiziologie a omului, de o suta de intrebari. Noi punem la dispozitia candidatilor, pe site-ul scolii, in fiecare an in luna martie, un suport de curs si o culegere de teste. Anul acesta, pe 23 august, va fi concurs de admitere cu o suta de intrebari. Sunt 80 de intrebari din culegerea de teste postate pe site si celelalte 20 sunt intrebari la prima vedere. Aceasta este procedura pe care o aplicam de mai multi ani de zile. Ar fi foarte bine daca cele 20 de intrebari ar face diferenta. Spre mirarea noastra, de ani de zile constatam ca jumatate de candidati, desi au la dispozitie aceste materiale timp de patru sau cinci luni, iau note sub 5. Nici mediile de admitere pe locurile bugetate nu au fost mai mari de 7.30", precizeaza Edmond Ciumasu, director la Scoala Postliceala Sanitara de Stat "Grigore Ghica Voda" din Iasi.

Cererea din Uniunea Europeana este enorma

Chiar daca 1.600 pare un numar foarte mare, reprezentantii scolii sustin ca cererea existenta la ora actuala in piata este una uriasa. Astfel, foarte multi absolventi ai scolilor postliceale sanitare ajung sa isi gaseasca de munca atat in tara, cat si in tarile membre ale Uniunii Europene, acolo unde le sunt recunoscute diplomele de studiu. Conform statisticilor, se pare ca aproximativ 50% dintre absolventi pleaca, ulterior, la munca in strainatate.

"Cererea de pe piata este mare, vorbind despre piata interna, sistemul de sanatate din Romania, si despre piata din Uniunea Europeana. Profesia de asistent medical generalist este reglementata la nivelul Uniunii Europene, actul de studii pe care il elibereaza scoala fiind recunoscut in Uniunea Europeana. Acest lucru permite, din fericire, ca dupa terminarea scolii, elevii sa lucreze in spitalele din Uniunea Europeana, unele dintre ele fara sa ceara experienta profesionala. Aproximativ 50% dintre absolventii nostri lucreaza in alte tari. Exista inca o cerere enorma pe piata fortei de munca din UE. Ei inregistreaza un deficit urias de asistenti medicali generalisti, pe care isi doresc sa il acopere din tarile din Europa de Est, nominalizand chiar Romania, care a dat absolventi foarte bine pregatiti profesional", adauga Edmond Ciumasu.

Foarte multe persoane aleg sa-si schimbe profesia

Pe bancile Scolii Postliceale Sanitare de Stat "Grigore Ghica Voda" sunt intalniti elevi de toate varstele, de la absolventi de liceu pana la persoane de 40 sau 50 de ani care au ales sa-si schimbe meseria, considerand ca asistenta medicala este un domeniu ofertant, atat din punct de vedere al numarului de locuri de munca, cat si din punct de vedere al salarizarii.

"Sunt oameni care aleg sa isi schimbe profesia la varste inaintate, la 40 sau 50 de ani. Avem in banci oameni care au fost profesori, ingineri sau chiar medici stomatologi, absolventi ai diverselor facultati, care au spus ca nu-si gasesc de munca. E un segment de nisa la noi, in sensul ca scoala este cautata pentru ca diploma iti da dreptul sa profesezi imediat si pe un salariu mai mare decat in Romania. La nivelul Iasului mai sunt si alte scoli, deci ne aflam pe o piata concurentiala. Concurenta face bine sanatatii si nu dauneaza deloc", mai spune Edmond Ciumasu.

Dupa trei ani de studiu urmeaza probe dificile

Cei care aleg sa intre in domeniul asistentei medicale vor avea parte de trei ani de studiu, care sunt urmati de un examen dificil, care consta in trei probe.

"Scolarizarea pentru toate cele trei calificari dureaza trei ani de zile. La sfarsitul scolii avem o procedura pentru examenul de absolvire. In fiecare an scoatem un ghid al examenului de absolvire, pe care il postam pe site tot in luna martie. Acolo avem intrebari de la toate modulele de specialitate. Din acestea vor fi selectionate 90 de intrebari din testul grila al probei scrise. Examenul are trei probe: cea practica, care se desfasoara la Spitalul 'Sf. Spiridon' si in laboratoarele de specialitate ale scolii, proba scrisa care cuprinde un test de 90 de intrebari si a treia proba a examenului de absolvire, care consta in sustinerea unui proiect. Acest proiect este indrumat de catre profesorii din scoala. Media generala de promovare a intregului examen este 6, ca la bacalaureat", incheie Edmond Ciumasu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img