marți, 30 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Gradina Botanica din Iasi, in PERICOL! Un FENOMEN natural, extrem de rar, risca sa provoace PAGUBE URIASE. Sefii Universitatii Cuza au luat masuri URGENTE – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Gradina Botanica "Anastasie Fatu" din Iasi este in PERICOL! • Un FENOMEN natural, extrem de rar, risca sa provoace pagube uriase • De ceva timp, o colonie de orbeti, anume catelul pamântului, tâncul pamântului, un mamifer asemanator cu cârtita, cu ochii ascunsi sub piele, care traieste sub pamânt si se hraneste cu radacini, bulbi, rizomi si tuberculi, a fost depistat in cea mai mare zona verde a urbei • Deja, sefii Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", proprietara Gradinii, au luat masuri URGENTE • Se intentioneaza achizitionarea, prin cumparare directa: Servicii de deratizare destinate eradicarii/alungarii în regim de urgenta a orbetilor (Spalax leucodon), de pe o suprafata de trei hectare din Sectiunea Biologica a Gradinii Botanice  

Situatie extrem de grava in Gradina Botanica "Anastasie Fatu" din Iasi! Un FENOMEN natural, extrem de rar, risca sa provoace pagube uriase. Concret, o colonie de orbeti, anume catelul pamântului, tâncul pamântului, un mamifer asemanator cu cârtita, cu ochii ascunsi sub piele, care traieste sub pamânt si se hraneste cu radacini, bulbi, rizomi si tuberculi, a fost depistat in cea mai mare zona verde a urbei.

In consecinta, conducerea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC), proprietara Gradinii, a luat masuri rapide. Se intentioneaza achizitionarea, prin cumparare directa: Servicii de deratizare destinate eradicarii/alungarii în regim de urgenta a orbetilor (Spalax leucodon), de pe o suprafata de trei hectare din Sectiunea Biologica a Gradinii Botanice.

"Noi am solicitat, in regim de urgenta, aceste servicii de specialitate ce vizeaza alungarea acestor mamifere, prezente acum in Gradina Botanica. Totul este cu scopul de a preveni situatii grave. Important de spus ca, avand in vedere ca in jurul Gradinii Botanice sunt proprietati private, unde sunt gradini pline de tot felul de legume cultivate, orbetele se hraneste cu asa ceva. Noi am observat musuroaiele ce provin de la acest mamifer si, avand in vedere experientele din anii trecuti, am decis sa facem tot posibilul pentru a nu fi afectate speciile noastre de plante ornamentale care prezinta bulbi, rizomi si tuberculi. Spre exempu, la trandafiri e un risc de uscare daca le sunt atacate radacinile", a explicat prof. univ. dr. Catalin Tanase, director Gradina Botanica "Anastasie Fatu" si prorector pentru programe de masterat si studii doctorale al UAIC.

De aratat ca, in fauna din România, catelul pamântului, tâncul pamântului sau orbetele este un mamifer, asemanator cu cârtita, cu ochii ascunsi sub piele, care traieste sub pamânt si se hraneste cu radacini, bulbi, rizomi si tuberculi.

"Se hraneste cu radacinile, bulbii si rizomii plantelor sapând galerii, iar la suprafata solului din loc în loc marcate de musuroaie, mai mari decât cele marcate de cârtita, fiind dispuse de obicei liniar. Orbetele iese foarte rar la suprafata, de obicei îsi duce viata aproape tot timpul în pamânt. Adapostul îl pregateste în pamânt la 50-60 de centimetri adâncime, unde se înmulteste si îsi organizeaza depozitul de hrana. În cursul unei veri, femela orbetelui naste de doua-trei ori, câte doi-patru pui la fiecare nastere. Într-o legenda din Muntenia, se povesteste despre orbete ca, în vremuri îndepartate, era si el un câine ca toti câinii si pazea gospodaria unui bogatas. Într-una din calatoriile lui pe Pamânt, Împaratul Cerurilor a luat înfatisarea unui batrân zdrentaros si s-a oprit la poarta bogatului. Acesta, fara sa-l mai întrebe ce doreste, a asmutit câinele pe el. Când Tatal Ceresc l-a privit, bogatul s-a prefacut în scrum. Iar când Domnul s-a uitat si la câine, acesta a orbit, s-a facut mai mic, de frica, si a intrat în pamânt. De atunci, catelul pamântului sau orbetele pamântului duce o viata subterana, pe lânga cimitirele din afara satelor, în preajma stâlpilor, crucilor si troitelor de hotare", arata specialistii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img