duminică, 19 mai, 2024

Greutatea corporala influenteaza fertilitatea. Ce probleme pot aparea

Distribuie:

Publicat:

Numarul de kilograme prea mare sau prea mic poate scadea sansele de a obtine o sarcina si, de asemenea, poate avea un impact negativ pe sarcina, avertizeaza medicii specialisti in infertilitatea cuplului.

O persoana cu indice de masa corporala mai mic de 19 sau mai mare de 25 se afla la risc de imbolnavire si ar trebui sa ia masuri pentru a-si corecta greutatea, atrage atentia dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asiatata/FIV. Acest indice IMC este definit ca raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme, impartita la patratul inaltimii, exprimata in metri. Crelterea in greutate in timpul sarcinii cu un singur fat trebuie sa fie astfel: la femeile subponderale, cu IMC sub 20, intre 12,5 si 18 kilograme; la normoponderale, intre 11 si 16 kilograme; la supraponderale – IMC 25-30 – intre 7 si 11 kilograme, iar la femeile obeze, cu IMC peste 30, mai mica de 7 kilograme. Cresterea ideala in greutate pentru sarcinile cu gemeni este de 16-20 de kilograme sau cu 4-7 kilograme mai mult pentru fiecare fat in plus fata de sarcina unica, mai spune medicul. „Daca greutatea ta este foarte scazuta   – IMC sub 18 sau sub 22 % grasime corporala – poti avea probleme sa ramai insarcinata. Femeile foarte slabe au o secretie scazuta de estrogen ceea ce duce la menstre neregulate sau absente si lipsa ovulatiei, noteaza adevarul.ro. Amenoreea apare cel mai frecvent atunci cand femeia face exercitii fizice intense si nu mananca , semne ale unor tulburari de alimentatie ca anorexia“.

In timpul sarcinii, daca esti subponderala exista un risc mai mare sa nasti prematur sau bebelusul sa aiba o greutate mica la nastere, in timp ce greutatea in exces duce la secretia crescuta de estrogeni si la dereglari metabolice, mai ales in cazul celor care sufera de sindromul ovarelor micropolichistice, care duc la lipsa ovulatiei si dereglarea menstrelor. „De asemenea, aceste femei raspund mai greu la tratamentele de fertilitate si stimulare ovariana, avand sanse mai scazute de obtinere a sarcinii. Daca esti supraponderala sau obeza sau greutatea castigata in sarcina este foarte mare, vei avea un risc crescut de hipertensiune gestationala si chiar preeclampsie sau de diabet gestational. Bebelusii nascuti din mame supraponderale sau obeze au un risc crescut de greutate mare la nastere, hipoglicemie, obezitate, diabet de tip 2 si hiperlipidemie“. Greutatea corporala scazuta sau crescuta are efecte si asupra fertilitatii masculine din pricina modificarilor hormonale. „Barbatii supraponderali sau obezi pot avea modificari ale spermogramei cu scaderea numarului si a motilitatii spermatozoizilor“, conchide medicul. Specialistul ii sfatuieste pe cei care isi doresc sa devina parinti si au o greutate prea mare sau prea mica sa discute cu medicul despre optiunile de a ajunge la o greutate normala, pentru a-si creste sansele de obtinere a unei sarcini.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img