marți, 7 mai, 2024

STUDIU. Un tratament experimental cu anticorpi monoclonali previne agravarea bolii COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Un nou tratament experimental cu anticorpi monoclonali ar putea reduce severitatea simptomelor în cazul infecției cu noul coronavirus.

 

Compania farmaceutică Eli Lilly, cea care a dezvoltat medicamentul pe bază de anticorpi monoclonali sintetici, a comandat un studiu clinic din care a reieșit că pacienții diagnosticați cu COVID-19 au prezentat simptome mult mai ușoare și nu au avut nevoie de spitalizare.

Medicamentul este o copie sintetică a anticorpilor produși în mod normal de organism în urma infecției cu SARS-CoV-2 și se consideră că ar putea fi soluția salvatoare pentru mii de pacienți predispuși la formele grave de COVID-19.

Din păcate, procesul de manufacturare este foarte scump și progresele în ceea ce privește cercetarea acestei opțiuni terapeutice sunt foarte lente, deoarece trebuie luate în considerare atât siguranța medicamentului, cât și eficacitatea acestuia în studii de amploare pe subiecți umani.

Terapia cu anticorpi monoclonali oferă protecție de scurtă durată

Peste 450 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au fost incluși în studiul comandat de compania farmaceutică. O parte dintre ei au primit medicamentul în doză unică, alții au primit o pastilă placebo.

Astfel, s-a constatat că doar 1,7% dintre subiecții care luaseră medicamentul au avut nevoie de spitalizare, deoarece simptomele COVID-19 se agravaseră. În schimb, din grupul placebo au avut nevoie de spitalizare 6% dintre participanți, scrie New York Times.

Vestea bună este că terapia cu anticorpi monoclonali nu a cauzat reacții adverse majore, însă protecția oferită de aceștia durează doar aproximativ o lună, arată datele preliminare.

Rezultatele studiului nu au fost încă revizuite de comitetul științific, acest lucru urmând să aibă loc în perioada imediat următoare.

Poate fi un tratament promițător, dar încă mai sunt necesare studii suplimentare pentru a ne asigura de eficacitatea și siguranța acestui medicament, a declarat dr. Myron Cohen, directorul Institute for Global Health and Infectious Diseases din cadrul Universității Carolina de Nord.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img