vineri, 3 mai, 2024

Telefonul mobil iti afecteaza grav mintea si corpul! Iata cum

Distribuie:

Publicat:

Desi pare ca nu putem trai fara telefoanele mobile, acestea pot fi foarte daunatoare sanatatii noastre. Iata 9 moduri prin care telefonul mobil iti poate afecta sanatatea:

Iti deranjeaza somnul. Pentru a avea un somn bun si linistit, evita sa folosesti telefonul chiar inainte de culcare. Lumina produsa de ecran poate impiedica producerea de melatonina, hormon ce te ajuta sa adormi. De aceea, este recomandat sa nu mai folosesti telefonul cu minim 30 de minute inainte de culcare.

Te impiedica sa te concentrezi. Sunetul unei noi notificari primita pe telefon te poate distrage si iti slabeste abilitatea de a te concentra asupra lucrurilor pe care le ai de facut. Pentru a evita acest lucru, porneste setarea „do not disturb”.

Iti poate provoca dureri fizice. Cei mai multi oameni petrec peste 5 ore pe zi tastand pe telefon, lucru ce poate provoca dureri fizice. „Texting thumb” a devenit o leziune cunoscuta printre posesorii de celulare, termenul fiind cautat pe Google de catre aproximativ 85 de mii persoane lunar.

Sunt murdare. Majoritatea telefoanelor mobile au microbi, de 10 ori mai multi decat se gasesc pe o toaleta. Șterge telefonul zilnic cu un servetel antibacterian sau cu o carpa din microfibra.

Hartile sunt mai bune pentru tine decat GPS-ul. Citirea unei harti poate fi benefica creierului tau, in comparatie cu folosirea unui GPS care sa te indrume pas cu pas. Cercetarile arata ca citirea hartii creste activitatea hipocampului, o parte a creierului importanta pentru memorie.

Iti afecteaza memoria. Atunci cand faci poze cu telefonul mobil, memoria iti poate fi afectata. Conform unui test facut dupa vizitarea unui muzeu de arta, studentii isi aminteau mai greu obiectele pe care le-au fotografiat.

Iti afecteaza ochii. Multe persoane pot spune ca au suferit de probleme la nivelul ochilor din cauza telefonului, cum ar fi uscaciune, iritatie, vedere incetosata, oboseala a ochilor si dureri de cap. Pentru a evita aparatia acestor afectiuni, incearca sa clipesti des, sa maresti fontul si sa faci o pauza de la folosirea unui ecran o data la 20 de minute.

Poate fi periculos daca il folosesti in timp ce mergi pe jos. Incearca sa nu-ti fixezi privirea doar in telefon in timp ce mergi pe strada, deoarece poate fi foarte periculos. De exemplu, pietonii care folosesc telefonul in timp ce traverseaza deseori nu se asigura in stanga si in dreapta, iar astfel exista o probabilitate mai mare sa fie loviti de un autovehicul.

Nu este usor sa il lasi din mana. Psihologii au descoperit o noua afectiune numita „nomophobia”, prescurtare de la „no-mobile-phone phobia”. Aceasta apare cel mai des prin randul adolescentilor. Simptomele pot fi anxietatea si lipsa atentiei, aparute atunci cand persoana nu are acces la telefonul mobil. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img