miercuri, 21 februarie, 2024

Turneul european al lui Mike Pompeo – Statele Unite sunt profund ingrijorate de o propunere legislativa a autoritatilor din Rusia

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite sunt profund îngrijorate de o propunere legislativă a autorităţilor din Rusia care ar afecta independenţa mai multor publicaţii, printre care Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, potrivit unei poziţii exprimate luni de Mike Pompeo, secretarul de stat american.

Propunerea legislativă vizează entităţile media din Rusia finanţate de Agency for Global Media (USAGM), din Statele Unite.

"Pentru mai mult de 70 de ani, Voice of America (VOA) şi Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL) au fost o sursă importantă de ştiri independente şi de informaţie pentru oamenii dun Rusia", spune Pompeo.

Decretul va pune noi presiuni care vor afecta pe viitor posibilitatea ca Vocea Americii şi Radio Europa Liberă să poată funcţiona în Rusia, accentuând şi mai mult restricţiile pe care aceste instituţii le întâmpină, potrivit declaraţiei secretarului americna de stat.

"Rămânem îngrijoraţi de presiunile continue asupra presei independente din Rusia şi solicităm acestei ţări să respecte obligaţiile internaţionale pe care şi le-a asumat şi prevederile OSCE cu privire la libertatea de exprimare. Solicităm guvernului rus să reevalueze aceste demersuri, care în final vor afecta relaţiile bilaterale", a adăugat Pompeo.

Reacţia Departamentului de Stat al SUA vine după ce guvernul de la Moscova a emis un proiect de act normativ în domeniul mass-media prin care pune o ştampilă de "agenţi străini" mai multor publicaţii finanţate de americani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img