vineri, 3 mai, 2024

Umiditatea scazuta creste eficienta virusului gripei

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga relatia dintre umiditatea scazuta si reactia sistemului imunitar in fata virusului gripal. Desi faptul ca temperatuile joase corelate cu umiditatea scazuta ajuta la transmiterea virusului gripal a devenit cunoastere comuna, relatia dintre umiditate si capacitatea sistemului imunitar fata de acesti virusi ramane inca sa fie deslusita, noteaza descopera.ro, care citeaza Science Daily.

O echipa de cercetatori in imunologie de la Universitatea Yale au derulat un astfel de studiu folosind soricei modificati genetic, astfel incat sa aiba acelasi raspuns imunitar la infectiile cu virusul gripal ca oamenii. Experimentul derulat de acestia a presupus plasarea cobailor in cutii care sa aiba aceeasi temperatura, dar care prezentau diferite niveluri de umiditate.

Cercetatorii au aflat ca umiditatea scazuta are trei efecte principale. Astfel, in primul rand, aerul uscat limiteaza capacitatea cililor din sistemul respirator sa filtreze virusurile. In al doilea rand, capacitatea celulelor cailor respiratorii de a repara daunele pe care gripa le cauzeaza la nivelul plamanilor si, in cel de al treilea rand, afecteaza producerea de interferon, proteina pe care celulele infestate o elibereaza pentru a semnala ca exista un pericol in organism.

„Este un lucru stiut ca atunci cand scade nivelul de umiditate din aer urmeaza o crestere a numarului cazurilor de gripa. Daca descoperirile noastre pot fi replicate si in cazul oamenilor, ofera o mai buna intelegere a mecanismului care sta la baza imbolnavirii cu gripa”, explica in comunicatul de presa echipa de cercetatori. R.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img