miercuri, 1 mai, 2024

Vorbesti in somn? Iata ce afectiuni ai putea avea!

Distribuie:

Publicat:

Somnilocvia, sau vorbitul in somn, este o tulburare des intalnita, atat la copii, cat si la adulti. Vorbitul in timpul somnului poate avea forma unor certuri, a unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi soptit sau chiar strigat.

Somnilocvia este intalnita in special la barbati, jumatate din populatia globului avand la un moment dat un astfel de episod, explica dr. Laura Craciun, medic specialist neurologie, cu competente in somnologie si epileptologie la Clinica Neuroaxis, potrivit adevarul.ro.

Vorbitul in timpul somnului poate avea forma unor certuri, a unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi soptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc in somn par a vorbi cu ei insisi, iar, alteori par sa poarte conversatii cu altii. Se poate manifesta periodic, in episoade scurte si succesive sau in episoade lungi si rare. Desi nu este o tulburare grava, vorbitul in somn poate deveni o problema pentru partenerul de viata si, de asemenea, poate dezvalui cateva probleme de sanatate ale celui care manifesta aceasta tulburare. 
„Tulburarile de comportament asociate cu somnul REM si teroarea nocturna sunt doar doua dintre tipurile de tulburari de somn care ar putea determina unele persoane sa vorbeasca atunci cand dorm. Teroarea nocturna implica de obicei tipete inspaimantate, agitatie si chiar incercarea de a lovi sau a se lupta a celui care are cosmaruri“, mai spune medicul specialist.  Necesitatea investigarii acestei probleme vine din faptul ca vorbitul in somn poate fi strans legat de o alta tulburare de somn, de o afectiune neurologica sau de una psihiatrica. „Un indicator important este frecventa cu care se manifesta- mai rar de o luna, lunar sau chiar noapte de noapte. „Cu cat se manifesta mai des si afecteaza semnificativ viata pacientului, cu atat nevoia investigarii sale este mai mare”, a explicat dr. Laura Craciun, potrivit sursei citate.
Somnilocvia si somnambulismul pot fi legate inclusiv de tulburari de alimentatie  – persoana poate manca in timp ce doarme. Alti factori care pot provoca somnilocvie sunt: anumite medicamente; stresul emotional; privarea de somn; febra; tulburarile de sanatate mintala sau abuzul de substante nocive  – alcool sau droguri. 
„Dincolo de disconfortul resimtit de partenerul de viata, care poate trimite pacientul la medicul specialist, exista si afectiuni conexe sau probleme de sanatate cu care vorbitul in somn s-a dovedit a fi in stransa legatura. De exemplu, cercetatorii de la Mayo Clinic USA au descoperit recent ca mersul, vorbitul sau gesticularea in somn sunt cei mai puternici indicatori care sugereaza ca subiectul are un risc de dezvoltare a dementei cu corpi Lewy, a doua cea mai intalnita forma de dementa la varstnici, dupa Alzheimer“.  

„Desi nu este o tulburare de somn grava, pacientii care sufera de somnilocvie acuza somn agitat si se trezesc obositi. De asemena, cei care sufera de somnilocvie se pot simti jenati de ceea ce vorbesc in somn, iar cei care stiu ca au aceasta tulburare de somn pot avea insomnie sau nu accepta sa imparta dormitorul cu cineva.  Atunci cand aceasta manifestare perturba viata pacientului, acesta trebuie sa fie consultat de un specialist in somnologie si i se poate recomanda chiar si o sedinta de polisomnografie (monitorizare a somnului)“, recomanda dr. Laura Craciun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img