duminică, 28 aprilie, 2024

ZI de doliu! Un cunoscut cantaret a incetat din viata! Avea 88 de ani – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Cantaretul francez Charles Aznavour a murit, au anuntat media franceze, transmite luni Reuters. Artistul avea 88 de ani. Charles Aznavour a fost unul dintre cei mai apreciati, iubiti si mai longevivi cantareti francezi. Nascut intr-o familie de emigranti armeni din Paris, se simte foarte atasat de comunitatea armeana. Shahnourh Varinag Aznavourian (numele sau real) a inceput sa cante de la noua ani si foarte repede si-a luat numele de scena Aznavour. A devenit celebru in momentul in care Edith Piaf l-a auzit cantand si dandu-si seama de calitatile sale vocale a aranjat sa realizeze un turneu impreuna in Franta si SUA. Adesea descris ca Frank Sinatra al Frantei, toate piesele lui Aznavour sunt cantece de dragoste.

Anul 1956 a marcat un prim pas important in viata cantaretului. Dupa un recital la Casablanca, reactia publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedeta. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris ''Sur ma vie'' (1956), care devine primul sau mare slagar. De acum inainte contractele se vor succeda si dupa o perioada de trei luni la Olympia, cariera sa va capata adevarata valoare la teatrul Alhambra, unde a compus ''Je m'voyais deja'' (1960). A aparut in peste 60 de filme si a compus peste 1.000 de cantece, din care aproape aproximativ 150 in engleza, 100 in italiana, 70 in spaniola si 50 in germana. De-a lungul carierei a vandut peste 100 milioane de discuri. In urma cutremurului ce a ravasit Armenia in 1988, a pus bazele unei fundatii cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundatie numita "Aznavour pour l'Armenie". In onoarea sa, o piata din Erevan ii poarta numele, iar in Gyumri, orasul care a suferit cele mai multe pierderi de vieti omenesti in cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995, este ambasador al Armeniei pe langa UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei in Elvetia, dupa ce a devenit cetatean armean in decembrie 2008. In 1997, a fost numit ofiter al Legiunii de onoare si apoi comandor in 2004. In 1991 a concertat alaturi de Liza Minelli in spectacole sustinute in New York, Washington, Toronto si Montreal. In decembrie 1994 a sustinut un concert exceptional la Viena alaturi de Placido Domingo. Patru ani mai tarziu in 1998 a efectuat un turneu de patru saptamani pe Broadway in New York, un eveniment unic pentru un artist francez. A sustinut, de asemenea, spectacole la Moscova, Kremlin si Sankt Petersburg. In 2004, a concertat la Palais des Congres urmand apoi un turneu in Franta si Belgia.

Charles Aznavour s-a aflat si in tara noastra in doua randuri, in 1964 si in 2004. In perioada februarie-martie 2004, marele artist francez a filmat la Palatul Cotroceni si la Sinaia, timp de 23 de zile, pentru productia de televiziune "Le pere Goriot", realizata de France 2, in colaborare cu TVR si Castel Film Romania. Actorul si cantaretul a fost primit la Muzeul National Cotroceni si de fostul presedintele Ion Iliescu. In 2011, Universitatea din Ierusalim i-a oferit Premiul Scopus in cadrul unei ceremonii desfasurate la Teatrul Champs-Elysees din Paris. Distins pentru "activitatea sa ca om de cultura dar si ca militant al cauzei armene", Charles Aznavour s-a alaturat astfel altor laureati, de-a lungul timpului, ai Premiului Scopus cum ar fi filozoful francez Bernard Henri Lavy, actorul american Gregory Peck, cantaretul Frank Sinatra.

La 8 iulie 2013, in Armenia, la Erevan, a fost dezvelita o stea, in onoarea sa, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: "Tous Les Visages de l'Amour", "Hier Encore", "Les Jours Heureux ", "La Boheme", "Que C'est Triste", "Non, Je N'ai Rien Oublié", "Il Faut Savoir ", "Toi et moi", "Le Temps", "Emmenez-Moi", "Ave Maria", "Ils Sont Tombes".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img