luni, 29 aprilie, 2024

„Dacă renunț la școală, nu o să ajung nimic în viață”. Povestea adolescentei care vrea să devină profesor

Distribuie:

Publicat:

Sărăcia se dovedește a fi unul dintre obstacolele majore care împiedică accesul la educație în România, forțându-i pe mulți copii să abandoneze școala din cauza lipsei de resurse financiare. Chiar dacă învățământul este considerat gratuit în țară, familiile elevilor trebuie să suporte numeroase costuri pentru a le asigura tot ce este necesar pentru a merge la școală.

O poveste concretă care ilustrează această luptă dificilă este cea a unei fete de 16 ani din Iași. Bianca Michiu, din comuna Șipote, județul Iași, oferă o lecție impresionantă de voință și determinare. Când nu are bani să-și cumpere bilet de autobuz, ea parcurge 26 de kilometri dus-întors pe jos pentru a ajunge la școală. Povestea sa a captivat întreaga țară și a stârnit compasiune în sufletele celor care au aflat despre ea.

Bianca ar putea să aleagă autobuzul care oprește la câteva sute de metri de casa ei, dar resursele financiare limitate îi fac această opțiune dificilă. Astfel, ea este pregătită să meargă pe jos indiferent de condițiile meteo, pentru a nu rata orele de școală. Cu lanterna și umbrela în mână, ea se îndreaptă spre școală în ciuda întunericului și a vremii nefavorabile. În ianuarie 2022, Bianca a mers pe jos de trei ori până la școală și înapoi.

Costul biletului de autobuz, de 10 lei dus și 10 lei întors, este prea mare pentru familia sa, care trăiește de la o zi la alta. Alocația pe care Bianca o primește de la stat trebuie să acopere nu doar necesitățile ei școlare, ci și medicamentele pentru mama sa care suferă de ciroză hepatică și hrana pentru o lună întreagă.

Cu toate acestea, Bianca rămâne determinată să continue școala, conștientă că educația este cheia pentru un viitor mai bun. Colegii săi s-au mobilizat pentru a-i oferi ajutor, dar resursele lor sunt limitate. Situația ei este o ilustrare emoționantă a luptei multor elevi români care se străduiesc să învețe, în ciuda dificultăților financiare care le limitează accesul la educație.

“Educația este singura noastră șansă, să renunț la școală înseamnă să renunț la viitorul meu”, a declarat Bianca Michiu, subliniind importanța pe care o acordă învățăturii în ciuda tuturor provocărilor.

Din păcate, nici școala nu o poate ajuta pentru că abonamentul de transport nu se decontează integral și deși costă aproape 400 de lei pe lună, eleva primește înapoi doar 57 de lei.

„Nu este normal să vedem un copil că se chinuie sa meargă la școală deși avem învățământul gratis.”, a declarat Ciprian Mihalcea, reprezentant ONG.

La noi în țară sunt mulți elevi care înțeleg situația Biancăi Michiu din Iași, dar nu toți sunt la fel de puternici și de motivați să meargă la școală indiferent de condiții. Unii renunță chiar și la anii de învățământ obligatoriu sau rămân repetenți pentru că nu se pot concentra la învățătură din cauza problemelor pe care le au în familie. Potrivit statisticilor, cei mai mulți dintre cei care abandonează studiile provin din mediul rural.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img