sâmbătă, 4 mai, 2024

Dezvaluiri socante din dosarul medicului Mihai Lucan: “Un caz mai flagrant decat cazul Arsinel este cazul Socaciu. Se acordau rinichi in functie de interesul unei retele”

Distribuie:

Publicat:

Apar noi informatii din dosarul medicului Mihai Lucan, despre alte presupuse nereguli pe care profesorul le-ar fi facut. 

Cercetat pentru delapidare in cazul Institutului de Urologie si Transplant din Cluj, Lucan este acuzat de un fost colaborator, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, ca facea transplanturi de rinichi in functie de interesele lui si ca ar fi favorizat mai multe persoane importante. 

Astfel, unul dintre denuntatorii sai a sustinut ca artistul Victor Socaciu a primit doi rinichi de la un copil de 10 ani, desi pe lista de asteptare erau alti copiii care, potrivit legii, aveau prioritate la transplant. 

Socaciu a negat aceste acuzatii si a spus ca el a facut doar ce a spus medicul Lucan si nu a intervenit pentru a fi mutat mai sus pe lista de transplant. 

La Institutul de Transplant din Cluj-Napoca, ”rinichii erau acordati in functie de interesul unei retele”. Este acuzatia parlamentarului ale carui plangeri penale au declansat ancheta in cazul medicului urolog Mihai Lucan. 

Chirurgul ar fi fost singurul care decidea cine primeste un rinichi si cine nu, cine traieste si cine moare. In 2009, rinichii unei fetite care intrase in moarte cerebrala l-au salvat pe Victor Socaciu, desi in institut ar fi fost si pacienti copii care asteptau un transplant. 

Dosarul deschis pe numele chirurgului Mihai Lucan aduce la suprafata si alte nereguli care s-ar fi petrecut la Institutul de Transplant Renal. Potrivit unora dintre fostii si actualii angajati, au existat transplanturi suspecte care nu au respectat toate regulile. Si chiar unele in care personalitati importante au fost bagate in fata pe listele de asteptare. 

”Un caz mai flagrant decat cazul Arsinel este cazul Socaciu. Este tot o operatiune de tip mafiot. Cu prioritate, se acordau rinichi in functie de interesul unei retele”, sustine Emanuel Ungureanu, deputat si membru al Comisiei pentru Sanatate.

”Nu erau criterii clare, bine definite, cunoscute de toata lumea”, acuza si Silviu Moga, managerul Institutului de Transplant Renal Cluj.

Potrivit dezvaluirilor facute de cei care au fost implicati in acest caz, Victor Socaciu a primit, dupa numai doua luni de asteptare, rinichii unei fetite de 10 ani care intrase in moarte cerebrala, desi la institut ar fi fost si copii care aveau nevoie de operatie. 

„Am facut o analiza la domnul profesor Lucan si dupa cateva luni am fost chemat pentru ca se ivise ocazia transplantului si s-a constatat ca era o foarte buna compatibilitate. Ca atare, am fost operat. Asta e tot”, sustine Victor Socaciu.

O astfel de operatie, in care un pacient adult sa primeasca ambii rinichi de la un donator minor nu se mai poate face in prezent nicaieri in Romania. Asta pentru ca, intre timp, au fost facute reguli clare.

Dupa ani de zile in care clinica privata a lui Mihai Lucan a profitat de pe urma institutului, folosind aparatura statului in interes propriu, operatiile de transplant au fost reluate la Cluj-Napoca. 

Potrivit anchetatorilor, actiunile lui Lucan au provocat un prejudiciu de un milion de euro, iar medicul este acum acuzat de delapidare si constituire in grup infractional organizat. 

Profesorul Mihai Lucan a fost retinut joi seara, iar vineri judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis sa respinga cererea de arestare preventiva a DIICOT, dispunand cercetarea sub control judiciar. 

In referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurori apar informatii potrivit carora, in anul 2016, medicul ar fi luat legatura cu mai multe persoane influente in cadrul unor institutii ale statului, in contextul unor verificari ale Corpului de Control al Ministerului Sanatatii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img