marți, 7 mai, 2024

Elon Musk trimite in spatiu un robot cu inteligenta artificiala. De ce face acest lucru

Distribuie:

Publicat:

SpaceX, compania producatoare de vehicule si echipament spatiale a lui Elon Musk, trimite in spatiu un robot dotat cu inteligenta artificiala pentru a da o „mana” de ajutor echipajului uman de pe statia spatiala.

Este metaforic spus o mana de ajutor, intrucat robotelul nu are asa ceva. Este o sfera putin mai mare decat o minge de baschet si e mai simpatic decat ai crede, chiar daca e dotat cu inteligenta artificiala.

Robotul urmeaza sa fie trimis pe Statia Spatiala Internationala pentru a duce echipajului de acolo cateva „suplimente” si sa ofere suport informational atunci cand ii este solicitat ajutorul.

In “pachetul” care va fi livrat in spatiu se afla doua femele de soareci, perfect identice din punct de vedere genetic si alte 20 de exemplare pentru diverse teste si experimente. Ei vor fi preluati de doi frati gemeni care se afla pe Statia Spatiala de cativa ani. Si, ca sa nu fie acuzat ca vine cu „mana” goala, le duce si niste cafea super-cofeinizata pentru ca e tare necesara acolo in spatiu unde nu e chiar asa distractiv cum ai crede.

Robotulului i-a fost atribuita origine germana si a fost denumit Cimon (citit Simon), dupa numele unui profesor genial dinSF-ul Captain Future.

Nu exista niciun motiv de ingrijorare cu privire la Cimon, chiar daca are inteligenta artificiala. El nu va deveni malefic, cum vezi in filme. Nu doar ca nu arata deloc periculos, dar nici nu ar avea cum sa faca vreun rau, nici echipajului nici infrastructurii statiei. Dimpotriva, el e trimis acolo ca sa imbunatateasca stilul de viata al astronautilor.

Cimon este un robot prietenos si are chiar un buton de oprire, ca i cum ar fi un aparat electrocasnic.

Astronautul german Alexander Gerst, care a fost trimis pe orbita, la un laborator, in urma cu o luna, va fi cel care-l va intampina pe Cimon si-i va face apoi cunostinta cu restul echipajului. Robotul are inteligenta artificiala, deci trebuie sa te porti cu el precum cu o persoana.

Creatorii lui Cimon i-au dat un design cat mai prietenos. Fata lui este un ecran pe care este afisat un chip ce-si modifica expresivitatea in functie de starile de spirit ale viitorilor sai colegi. Poate rade daca senzorii lui masoara un nivel ridicat de atitudine pozitiva, sau se intristeaza daca vede pe cineva nefericit dintr-un anumit motiv.

Cimon nu are maini sau alte parti, tocmai pentru a nu parea intimidant. Forma lui sferica, lipsita de protuberante sau componente ascutite, le ofera o siguranta astronautilor ca Cimon n-o sa strice din greseala ceva sau n-o sa-i intepe prin cabine.

Cimon trebuie sa ofere suport informational si de comunicatie pentru si intre astronauti si ca sa-i atragi atentia nu trebuie decat sa-l strigi pe nume. Cimon se va dovedi de un real ajutor atunci cand vor incepe misiunile cu echipaj uman pe Luna si, speram, ca si pe Marte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img