joi, 2 mai, 2024

Investigatie ASF. Liberal acuzat de MANIPULAREA PIETEI, luat in vizor

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce a declarat ca se doreste introducerea unei taxe pe activele bancare, informatie negata de premierul Mihai Tudose, senatorul PNL, Florin Citu va fi investigat de ASF pentru manipularea pietei.

“Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigatie cu privire la posibilitatea existentei unor elemente care intra sub incidenta abuzului pe piata – manipulare prevazuta de Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ca urmare a vehicularii in spatiul public a unor informatii referitoare la o posibila introducere a unei taxe pe activele bancare”, spun oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit cotidianului Bursa.

In urma cu cinci zile, senatorul PNL, totodata cunoscut economist, a sustinut ca Guvernul doreste introducerea unei taxe de 0,5% aplicata pe activele financiar-bancare.

„Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Totul incepe cu o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai. O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am inteles de 0,5%, aplicata pe active“, a precizat Florin Citu.

Informatia a fost respinsa de premierul Mihai Tudose intr-un raspuns adresat Bloomberg. ”Nu,deloc”, a raspuns prim-ministrul unei intrebari privind taxa pe active.

Florin Citu a fost pana in 2011 economist-sef al ING Bank. El a fost concediat de banca intr-un episod care, se pare, a fost legat de un atac speculativ esuat impotriva leului in 2008. Citu a negat ca atunci ar fi avut loc un asa zis atac speculativ. Atunci a fost ”o eroare de politica monetara” a sustinut economistul, in contradictoriu cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img