duminică, 19 mai, 2024

Jean-Yves Le Drian sutine dialogul cu Rusia, chiar daca este dificil

Distribuie:

Publicat:

 

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat joi că dialogul cu Rusia trebuie să continue, chiar dacă rămâne unul dificil, dar i-a asigurat pe partenerii săi est-europeni că "nicio favoare" nu va fi făcută Moscovei, informează AFP potrivit Agerpres.

"Dificultatea de a reuşi cu acest dialog nu trebuie să afecteze cu nimic voinţa noastră de a continua, cu de două ori mai multă ordine şi fermitate", a declarat Jean-Yves Le Drian în timpul Forumului Internaţional Globsec 2020 de la Bratislava.

"A dialoga cu Rusia nu înseamnă să-i faci o favoare", a adăugat Le Drian, pledând, "de fiecare dată când este necesar", pentru "un raport de dominaţie" în relaţia cu Moscova.

"Dialogul nu este o scuză pentru amânare", a adăugat şeful diplomaţiei franceze, în condiţiile în care Moscova ignoră cererile europenilor de a oferi clarificări asupra otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi.

"Rusia trebuie să ofere răspunsuri la întrebările pe care i le punem" în cazul Navalnîi, a insistat Jean-Yves Le Drian.

Considerând că Rusia este un actor-cheie în problemele de securitate europeană, preşedintele francez Emmanuel Macron a demarat în 2019 o apropiere cu Moscova. Această apropiere – care i-a luat prin surprindere pe partenerii săi, în special cei est-europeni, care continuă să vadă în Rusia o ameninţare imediată şi directă – este perturbată de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Germania şi Franţa au denunţat miercuri o "implicare şi responsabilitate" a Rusiei în otrăvirea lui Navalnîi şi au declarat că vor cere noi sancţiuni împotriva Moscovei, care denunţă la rândul său "acuzaţii inacceptabile".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img