luni, 29 aprilie, 2024

Klaus Iohannis a semnat legea! Ce se va intampla cu strainii din Romania

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea legii pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.194/2002 si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, in sensul asigurarii transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European si a Consiliului privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte pentru cercetare, studii, formare profesionala, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educationale si munca "au pair".

"Strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut", prevede legea.
Reglementare privind plata salariatilor straini

In legea in vigoare plata salariatilor straini trebuia sa fie cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut pe tara, iar in cazul lucratorilor inalt calificati salariul sa fie la nivelul de cel putin patru ori castigul salarial mediu brut pe tara.

Strainilor care sunt numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeasi valoare juridica, li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca fara prezentarea unui contract de munca, daca fac dovada mijloacelor de intretinere obtinute din activitatea desfasurata in aceasta calitate, cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, mai prevede legea.
Prelungirea dreptului la sedere

De asemenea, strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca in calitate de lucrator "au pair" li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu timp partial, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca durata timpului de munca nu depaseste 25 de ore pe saptamana, iar cuantumul salariului este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, calculat la fractia de timp lucrata.

Potrivit legii, organele politiei de frontiera pot sa nu permita intrarea strainilor pe teritoriul statului roman in situatia in care au savarsit, cu intentie, pe teritoriul Romaniei ori in strainatate, infractiuni pentru care li s-a aplicat o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 3 ani.

Viza de lunga sedere pentru studii poate fi acordata, la cerere, strainilor care solicita intrarea pe teritoriul Romaniei in calitate de student, stagiar, elev sau care participa la un program de schimb de elevi sau proiect educational.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img