marți, 7 mai, 2024

O operaţie eşuată i-a luat vederea lui Lucian la 17 ani, dar nu şi marele vis. Sătul de refuzuri la angajare, a deschis prima cafenea socială din Cluj, unde-i ajută pe alţii

Distribuie:

Publicat:

O intervenție chirurgicală nereușită i-a schimbat viața, lăsându-l pe Lucian Butnaru fără vedere la doar 17 ani, cu milioane de vise în fața sa. Cu toate acestea, tânărul nu a cedat în fața adversităților. A urmat cursurile școlii și a obținut un master, pregătindu-se să devină un antreprenor de succes în România. În ciuda tuturor barierelor și prejudecăților, a reușit să-și îndeplinească visul. Astăzi, Lucian Butnaru este mândrul proprietar al primei cafenele sociale din Cluj, un loc în care spiritul filantropic al “Ajut Eu” se regăsește în atmosfera plină de aroma cea mai bună de cafea.

Povestea lui Lucian începe într-o cafenea cochetă din Cluj, propriul său sanctuar. Visul său a fost o luptă cu birocrația, cu limitele personale și, mai ales, cu prejudecățile sociale.

“Faptul că am fost refuzat la foarte multe interviuri de angajare a declanșat o ambiție foarte mare în mine să arăt că se poate”, mărturisește Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

Lupta sa a început în copilărie, cu vederea afectată din naștere, iar un eșec al unei intervenții chirurgicale l-a lăsat fără vedere la un ochi și parțial la celălalt. Cu toate acestea, Lucian a ales să nu se oprească aici. A urmat Facultatea de Asistență Socială din Cluj și apoi un master în antreprenoriat social, marcând începutul unei călătorii pline de provocări și realizări.

În timpul studiilor, ideea de a deschide o cafenea socială s-a născut dintr-o întâlnire cu o persoană cu dizabilități care prelua comenzi într-un restaurant social. “Am văzut că vreau să fac o cafenea în care să angajez și persoane cu dizabilități”, își amintește Lucian.

Prin determinare și pasiune, Lucian a scris un plan de afaceri, a obținut finanțare și a găsit angajați potriviți, deschizând prima cafenea socială din Cluj chiar în mijlocul pandemiei.

Faptul că în cafenea lucrează și persoane cu dizabilități a schimbat nu doar viața lui Lucian, ci și perspectiva altora. “Îmi aduc aminte povestea unui taximetrist cu un alt om care îi spunea, când trecea pe lângă cafeneaua asta cu clientul, îi spunea: în cafeneaua asta lucrează un tânăr cu Sindrom Down și sper ca într-o zi și fiul meu să aibă șansa să fie bine. Pentru că și eu am un copil cu Sindrom Down”, mărturisește el.

De la dorința simplă de a avea un loc de muncă, Lucian a ajuns să creeze oportunități de angajare pentru alți oameni cu dizabilități. “Pentru mine, România ideală arată în felul următor: în fiecare oraș cu peste 10.000 de locuitori să fie o cafenea în care lucrează persoane cu dizabilități”, adaugă el.

Lucian Butnaru, prin cafeneaua sa și perseverența sa, a demonstrat că, în ciuda oricăror obstacole, este posibil să construiești o lume mai bună pentru toți. Visul său a devenit realitate, iar fiecare ceașcă de cafea servită în cafeneaua sa este un simbol al speranței și al capacității umane de a transforma dificultățile în realizări extraordinare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img