miercuri, 1 mai, 2024

Parlamentul britanic este factorul decisiv in vederea Brexitului

Distribuie:

Publicat:

Inalta Curte din Marea Britanie a decis ca Guvernul de la Londra are nevoie de acordul Parlamentului pentru a activa articolul 50 din Constitutia Uniunii Europene, care oficializeaza “divortul” de UE, scrie The Guardian.     – Parlamentul britanic trebuie sa decida asupra activarii articolului 50 din Tratatul UE, prin notificarea Bruxeless-ului cu privire la intentia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, a decis Inalta Curte.

Decizia este sustinuta de principiul cel mai fundamental al statului britanic, potrivit caruia parlamentul este suveran, a explicat instanta.  Sentinta nu este una definitiva si va fi atacata de guvernul de la Londra. Anuntul reprezinta o lovitura pentru tabara BREXIT si pentru premierul Theresa May, care sustinea ca guvernul este cel care are puterea de a decide asupra BREXIT-ului. Disputa legala s-a concentrat pe articolul 50 din Tratatul UE, care stabilea ca orice tara are dreptul de a se retrage din Uniune “conform propriilor prevederi constitutionale” – un termen interpretat in mod diferit de cele doua tabere angajate in proces.

Avocatii guvernului May au sustinut ca premierul are autoritatea de a decide asupra activarii articolului 50 datorita asa-numitelor “prerogative regale”. Tabara adversa a argumentat ca o schimbare fundamentala care va afecta drepturile a milioane de britanici are nevoie de acordul parlamentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img