marți, 30 aprilie, 2024

Premierul maghiar a postat o imagine in care Ardealul e parte din Ungaria. Mesajul lui

Distribuie:

Publicat:

Premierul maghiar Viktor Orban a postat miercuri pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei Mari (oficial „Imperiul austriac și regatul maghiar”), care îngloba și Transilvania.

Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor: ” A historic exam. Good luck!”

Inițiativa lui Viktor Orban vine la doar o săptămână după scandalul din România declanșat de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege inițiat de UDMR pentru acordarea de autonomie Transilvaniei.

Camera Deputaților a adoptat tacit pe 23 aprilie autonomia Ținutului Secuiesc, pentru că nu a dezbătut și votat în termenul legal de 45 de zile propunerea legislativă inițiată în acest sens de doi deputați UDMR.

Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc a fost depus la Camera Deputaților pe 23 decembrie 2019 de deputații UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy.

Proiectul a primit ulterior avize negative de la mai multe comisii de specialitate, inclusiv un punct de vedere negativ de la Guvern, pe 16 aprilie.

Senatul s-a reunit în şedinţă de urgenţă, iar proiectul legislativ a fost respins miercuri 29 aprilie.

Iohannis a criticat dur proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Șeful statului a susţinut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

“Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Ce presupunea proiectul

 

În proiect erau redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Proiectul mai propunea ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.

În proiect erau definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome – Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor – Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Preşedintele Scaunului şi autorităţile locale – Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primarul.

Mesajele românilor la postarea lui Viktor Orban:

– ”Nu mai visați cu ochii deschiși! Transilvania mereu va fi pământ românesc”

– ”Transilvania nu este a voastră. Încetați să visați”

– ”Transilvania este România”

Sursa: stirileprotv.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img